10:04 13.03.2022

Ситуація на ЗАЕС і ЧАЕС суперечить принципу безпеки – голова МАГАТЕ

2 хв читати
Ситуація на ЗАЕС і ЧАЕС суперечить принципу безпеки – голова МАГАТЕ

Нинішня ситуація на Запорізькій та Чорнобильській АЕС явно суперечить одному із семи обов'язкових принципів ядерної безпеки: "операційний персонал має бути в змозі виконувати свої обов'язки з охорони та безпеки й мати можливість приймати рішення без надмірного тиску", заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі.

Як зазначається у повідомленні агентства на його сайті, у телефонній розмові 12 березня генеральний директор "Росатому" Олексій Ліхачов підтвердив Гроссі інформацію українського "Енергоатому", що фахівці "Росатому" прибули і на ЗАЕС, і на ЧАЕС, які були захоплені російськими військами відповідно 4 березня та 24 лютого.

Ліхачов стверджує, що управління та експлуатація станцій здійснюються оперативним персоналом України, а представники "Росатому" нібито надають їм лише консультативну допомогу.

У повідомленні МАГАТЕ з посиланням на Державну інспекцію ядерного регулювання України (ДІЯРУ) зазначається, що на Чорнобильській АЕС штат станції з 211 технічних фахівців та охоронців досі не може змінюватися, фактично проживаючи там із моменту захоплення станції російськими військами.

"Гроссі неодноразово наголошував на нагальній необхідності забезпечити їх належний відпочинок і ротацію, кажучи, що це також є життєво важливим елементом для безпечної та надійної роботи атомної енергетики", – зазначає МАГАТЕ.

Агентство зазначило, що ситуація ускладнилася тим, що 10 березня зв'язок між ЧАЕС та регулювальним органом був втрачений, а контакт українським регулятором підтримується лише з керівництвом за межами проммайданчика.

Як йдеться у повідомленні МАГАТЕ, Гроссі після нещодавніх зустрічей в Анталії (Туреччина) з міністрами закордонних справ України та Росії Дмитром Кулебою та Сергієм Лавровим готує докладні технічні пропозиції про те, як МАГАТЕ може допомогти у підвищенні безпеки ЗАЕС та ЧАЕС, тісно координуючи свої дії з усіма відповідними сторонами.

"Генеральний директор Гроссі сказав, що узгоджені рамки мають бути затверджені в терміновому порядку, і додав, що за їх відсутності жодна допомога МАГАТЕ на місці не може бути надана", - наголошується в релізі агентства.

Щодо гарантій, агентство підтвердило, що йому вдалося відновити всі дані Запорізької АЕС, які не могли бути передані до штаб-квартири МАГАТЕ протягом декількох днів цього тижня. Новин щодо Чорнобильського та Южно-Українського майданчиків немає.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА