16:53 12.01.2022

Столтенберг: Ризик нового збройного конфлікту в Європі реальний, тому потрібно продовжувати говорити з РФ

2 хв читати
Столтенберг: Ризик нового збройного конфлікту в Європі реальний, тому потрібно продовжувати говорити з РФ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг стверджує, що ризик нового збройного конфлікту в Європі реальний, тому важливо продовжувати переговори, щоб йому запобігти.

Про це він сказав у середу в Брюсселі на пресконференції після засідання Ради НАТО-Росія, відповідаючи на запитання журналістів.

"Є реальний ризик щодо нового збройного конфлікту в Європі. Тому такі важливі сьогоднішні переговори та зустрічі, заплановані цього тижня. Тому що ми робимо все можливе, щоб запобігти будь-якому збройному конфлікту, тому ми такі чіткі в нашому меседжі Росії, що ми маємо сідати, розмовляти про нагальні проблеми, щоб запобігти новому збройному конфлікту", - заявив Столтенберг.

Водночас, за його словами, союзники "передали Росії меседж, що якщо вони оберуть військову силу, то будуть серйозні наслідки – економічні, політичні санкції".

"Також важливо розуміти, що Україна – партнер, якому ми надаємо політичну та практичну підтримку. Але Україна - не член НАТО. Гарантії у сфері безпеки - стаття 5, що ми називаємо "один за всіх і всі за одного" – застосовується для членів НАТО. Тому ми чітко заявили, що ми зробимо все, що необхідно, щоб захистити всіх союзників по НАТО", - додав генсек альянсу.

Відповідаючи на запитання, чи знято загалом пропозиції РФ для НАТО після того, як відхилено ключову вимогу про те, що НАТО не повинне приймати в члени Україну та Грузію, Столтенберг повідомив, що ці пропозиції було представлено під час засідання.

"Союзники заявили, що вони відкриті для діалогу, й ми можемо обговорювати багато питань, але ми не можемо обговорювати ключові принципи. Як, наприклад, свободу кожної країни обирати свій власний шлях", - деталізував Столтенберг.

За його словами, союзники "ясно дали зрозуміти, що не відмовляться від своєї здатності захищати один одного, зокрема з присутністю військ у східній частині альянсу".

"Водночас і Росія, і союзники по НАТО заявили про необхідність відновити діалог і вивчити графік майбутніх зустрічей. Союзники по НАТО готові знову зустрітися з Росією для більш докладного обговорення, внести конкретні пропозиції та прагнути конструктивних результатів", - додав генсек.

Серед таких пропозицій він назвав шляхи підвищення транспарентності військових навчань для запобігання небезпечним військовим інцидентам, для зменшення космічних і кіберзагроз.

Союзники також запропонували розглянути питання контролю над озброєннями, роззброєння і нерозповсюдження озброєння, зокрема для усунення взаємних обмежень на ракети. Крім того, країни НАТО зацікавлені в пошуку шляхів поліпшення цивільних і військових каналів зв'язку і можливості відновлення відповідних офісів у Москві та Брюсселі.

"Союзники по НАТО ясно бачать перспективи прогресу в цих переговорах", - наполягає Столтенберг.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США готуються підписати контракти на озброєння для України на $6 млрд

"Укрзалізниця" тимчасово змінить рух приміських потягів через обстріл Харківщини

Україна і Японія обговорили створення спецтрибуналу для РФ за воєнні злочини

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА