17:04 24.12.2021

До сили територіальної оборони України мають входити до 400 тис. підготовлених бійців - дослідження

3 хв читати
До сили територіальної оборони України мають входити до 400 тис. підготовлених бійців - дослідження

Сили територіальної оборони України для ефективної відсічі агресії мають включати до 400 тисяч озброєних і підготовлених бійців, повідомив на презентації дослідження "Цільова модель територіальної оборони" його автор, експерт Центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.

За його словами, загони чисельністю до 500 добровольців мають формуватися в кожному місті й до 100 - у кожній об'єднаній територіальній громаді.

"Це більше, ніж можуть сьогодні зібрати як ударне угруповання Збройних сил РФ. Відповідно, така війна втрачає сенс, це і є асиметрична відповідь", - сказав він.

Він також зазначив, що одним із головних має стати принцип максимально широкого залучення населення до участі в територіальній обороні для формування максимальної кількості осередків спротиву.

Крім того, представники цивільних адміністрацій, впливові громадяни та лідери громадської думки мають бути інтегровані в діяльність місцевої територіальної оборони. Важливим він назвав також принцип територіальності: "Я захищаю свій дім".

Сили територіальної оборони, на його думку, мають стати інтеграційною платформою для навчання населення військової справи та основою для реформування військової служби за призовом, що дасть можливість перейти від 18-місячної служби до більш короткого терміну. Після навчання, за ідеєю авторів дослідження, надалі людина входить до лав ЗС або продовжує службу в територіальній обороні за місцем проживання.

Кевлюк також запропонував використовувати сили територіальної оборони не лише в особливий період у разі збройного конфлікту, а і для врегулювання кризових ситуацій. При цьому необхідно дотримуватися принципу єдиного керівництва в управлінні силами територіальної оборони, що відповідало би принципам військового керівництва НАТО й ефективності.

Серед проблем, що залишилися після ухвалення закону "Про основи національного спротиву" він назвав відсутність доктрини територіальної оборони, примусовий принцип комплектування їхніх сил, залишковий принцип фінансування, відсутність інфраструктури та правового статусу добровольців.

Голова правління ЦОС, міністр оборони України у 2019-2020 роках Андрій Загороднюк зазначив, що у складі сил територіальної оборони могли би бути створені підрозділи з кіберзахисту, а потреби в інфраструктурі забезпечені шляхом передання органами місцевого самоврядування об'єктів, що не використовуються.

Радник міністра внутрішніх справ, співзасновник Українського інституту майбутнього Антон Геращенко наголосив, що добровольці при зарахуванні до складу територіальної оборони повинні будуть проходити перевірки на відсутність судимості, можливу причетність до агентури РФ та інших держав, а також медкомісію на відсутність алкогольної та наркотичної залежності, психічних захворювань.

Геращенко наголосив також, що успішна реалізація закону в 2022 році залежатиме від створення розгалуженої мережі бригад територіальної оборони в кожній області, державної пропаганди щодо залучення добровольців до навчання. Він також нагадав, що в бюджеті України передбачено понад 1 млрд грн коштів на створення сил територіальної оборони, які мають бути спрямовані, зокрема, на придбання повного комплекту обмундирування і боєприпасів для тренувань.

Дослідження проводив Центр оборонних стратегій (ЦОС) та Український інститут майбутнього (UIF).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА