11:54 18.12.2021

Неандертальці випалювали ліси в Європі, щоб полювати - дослідження

2 хв читати
Неандертальці випалювали ліси в Європі, щоб полювати - дослідження

Науковці Лейденського університету (Нідерланди) дійшли висновку, що неандертальці, які мешкали в Європі, 125 тис. років тому спричинили зміну її ландшафту, повідомляє науковий портал Phys.org.

"Неандертальці використовували вогонь, щоб зберегти ландшафт відкритим, і, таким чином, мали великий вплив на середовище", - йдеться в повідомленні.

Відповідні докази отримали в кар'єрі Ноймарк-Норд з видобутку бурого вугілля поблизу Галле у Німеччині, де за останні кілька десятиліть знайдено численні сліди діяльності неандертальців.

"Зокрема, ми знайшли рештки сотень убитих тварин, оточені численними кам'яними знаряддями та величезною кількістю залишків деревного вугілля", - зазначає професор археології Лейденського університету Віл Рубрукс (Wil Roebroeks).

Сліди знайшли там, де 125 тис. років тому був лісовий масив, мешкали коні, олені, зубри та інші тварини, зокрема великі хижаки. Цей змішаний листяний ліс простягався від Нідерландів до Польщі. У кількох місцях були озера, і по краях деяких із них було виявлено сліди неандертальців, сказав Рубрукс.

У той момент, коли неандертальці з'явилися там, густий ліс поступився місцем великим відкритим просторам, частково через пожежі.

"Ми знайшли достатньо доказів, щоб зробити висновок, що мисливці-збирачі тримали цю область відкритою щонайменше 2 тисячі років", - зазначає Рубрукс.

Порівняльне дослідження, проведене лейденським палеоботаніком професором Коррі Бейкельс, показало, що на аналогічних озерах у цьому районі, де пересувалися ті ж тварини, але немає слідів неандертальців, густа лісова рослинність залишилася значною мірою недоторканою.

Раніше вважалося, що люди стали впливати на ландшафт лише після виникнення сільського господарства близько 10 тис. років тому, наприклад, вирубуючи дерева для створення полів.

"Це також дещо додає до поведінкового спектру ранніх мисливців-збирачів. Вони не були просто "первісними хіпі", які бродили околицями, збираючи фрукти та полюючи на тварин. Вони допомогли сформувати ландшафт", - вважає Рубрукс.

Попереднє дослідження вченого та його дослідницької групи показало, що знання про вогонь передавались гомінінами щонайменше 400 тис. років тому, зазначається у повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА