20:16 15.12.2021

Замголові меджлісу кримських татар пред'явили обвинувачення у підриві газопроводу

2 хв читати
Замголові меджлісу кримських татар пред'явили обвинувачення у підриві газопроводу

Попереднє розслідування у справі про підрив газопроводу в центральному Криму цього літа, одним із фігурантів якого є заступник голови меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелялов, завершено, повідомив його адвокат Микола Полозов.

"Наріману висунули остаточне обвинувачення", - написав Полозов на своїй сторінці у Facebook у середу ввечері.

За даними Полозова, крім озвучених раніше обвинувачень у скоєнні диверсії, контрабанді вибухового пристрою та обігу вибухових речовин, скоєних у складі організованої групи, в обвинуваченні Джелялову додали заподіяння більше ніж 105 тис. руб. (приблизно $1425) збитків республіканській компанії "Кримгазмережі", відключення від газу військової частини Берегової охорони Чорноморського флоту РФ як підрив обороноздатності РФ.

Джелялов не визнає провини.

Наразі захист розпочав ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, яке, за словами Полозова, за обсягом не дуже значне. На думку адвоката, слідство може надіслати обвинувальний висновок до прокуратури до кінця поточного року.

"Коли читаєш такі документи, на думку відразу спадають опубліковані матеріали сталінських репресій 30-х років... Для тих хто хоч трохи знайомий із Наріманом, відразу стає очевидно, що викладені в документі відомості є виключно фантазією силовиків. Де Наріман і де політична ненависть? Які радикальні погляди? Яке залучення до складу злочинної групи кого б там не було? Навпаки, була думка, що Наріман занадто м'який і займає мало не конформістську позицію щодо окупаційної влади. Але для слідства ФСБ це не має жодного значення", – написав Полозов.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ вночі 4 вересня затримали в окупованому Криму Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова та Шевкета Усеїнова. Крім того, вранці того самого дня після обшуків у будинку було затримано й Джелялова. Поліція РФ порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальному, яке розташовується дорогою з Сімферополя в бік Ялти.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав трьом затриманим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, після чого Джелялова помістили до СІЗО м. Сімферополя.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан і застосовували до них фізичне й психологічне насильство.

8 жовтня адвокатам стало відомо, що Джелялова вивезли із СІЗО Сімферополя, де його тримали останній місяць, і перемістили до 15-го відділення Кримської республіканської психіатричної лікарні №1 ім. Балабана. Це відділення, де проводять стаціонарну психолого-психіатричну експертизу щодо підслідних осіб, яких тримають під вартою. Раніше Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА