11:34 21.11.2021

Саакашвілі звинуватив грузинську владу у відході від західного курсу, закликав США ввести санкції проти порушників прав людини

2 хв читати
Саакашвілі звинуватив грузинську владу у відході від західного курсу, закликав США ввести санкції проти порушників прав людини

Колишній президент Грузії Михеіл Саакашвілі через своїх адвокатів направив листа міжнародному виданню Politico, в якому розповів про антидемократичну владу Грузії, рекомендував Конгресу США розглянути питання введення санкцій щодо порушників прав людини в республіці.

Екс-президент зазначає, що повернувся до Грузії, щоб врятувати її від антидемократичної, авторитарної влади, але його заарештували з політичних мотивів. На знак протесту він голодував 50 днів.

Саакашвілі стверджує, що правляча партія "Грузинська мрія" взяла під свій контроль судову систему і багато ЗМІ, за допомогою яких проводить сфальсифіковані вибори. На думку екс-президента, чинна грузинська влада "відмовляється від західного курсу і наближає країну до Росії".

"Грузинський народ неодноразово заявляв про бажання вступу країни в НАТО, але замість цього нинішня влада заграє з Іраном і Росією з приводу створення платформи "регіонального співробітництва", що відроджує ідею усунення західного впливу в стратегічному регіоні Південного Кавказу", - пише екс-президент.

У листі Саакашвілі звертається до Адміністрації президента і Конгресу США з проханням захисту демократії і прав людини в Грузії. "Передусім США повинні відкрито засудити грузинський уряд за спроби підірвати демократію в країні, а Конгрес повинен розглянути питання введення санкцій проти порушників прав людини в Грузії відповідно до глобального Закону Магницького", - вважає Саакашвілі.

Він радить адміністрації США скасувати запрошення уряду Грузії відвідати наступний саміт (не уточнює який - ІФ), оскільки таке запрошення посилає "невірний сигнал і ризикує узаконити антидемократичні методи".

Громадянин України Саакашвілі таємно прибув до Грузії 29 вересня. 1 жовтня його затримали в Тбілісі, після чого помістили у в'язницю в місті Руставі, де він оголосив голодування. 8 листопада його без узгодження з родичами і адвокатами перевели з в'язниці в місті Руставі в тюремну лікарню в Тбілісі (район Глдані). 20 листопада Саакашвілі перевели у військовий госпіталь у місті Горі, де він припинив голодування.

У Грузії Саакашвілі проходить у кількох кримінальних справах. Представники грузинської влади неодноразово заявляли, що затримають його одразу, як тільки він перейде кордон. Своє затримання Саакашвілі вважає незаконним, а усі звинувачення сфальсифікованими.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали одного ракетного і 29 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу зафіксовано 96 бойових зіткнень

Зеленський подякував Норвегії за рішення збільшити підтримку України на $600 млн

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА