20:00 11.11.2021

Україна знову представила Верховному суду в Лондоні свою позицію в суперечці з РФ про євробонди на $3 млрд і впевнена в його позитивному результаті

3 хв читати
Україна знову представила Верховному суду в Лондоні свою позицію в суперечці з РФ про євробонди на $3 млрд і впевнена в його позитивному результаті

Верховний суд Великої Британії (The Supreme Court) заслухав останні пояснення України на підтримку її про те, що єврооблігації на $3 млрд були випущені в 2013 році внаслідок примусу Росією, йдеться в повідомленні українського Мінфіну в четвер.

"Україна залишається впевненою у позитивному результаті вирішення справи, ініційованої як один із елементів загальної стратегії щодо здійснення Росією агресії проти України, яку Росія продовжує реалізовувати і сьогодні", - наголошується в релізі.

Згідно з ним, очікується, що після завершення слухання у четвер Верховний суд завершить роботу над підготовкою рішення і перейде до його винесення.

Мінфін уточнив, що під час слухання Україна скористалася можливістю ще раз подати свою правову позицію щодо єврооблігацій, 100% яких було викуплено РФ, що свідчить про надзвичайну винятковість ситуації.

"Україна послідовно стверджувала, що внаслідок загроз, що здійснюються Росією до випуску єврооблігацій, і актів як економічної, так і військової агресії з боку Росії, Україна була позбавлена права вибору і внаслідок примусу, який здійснюється Росією, Україна нарешті уклала угоди щодо випуску єврооблігацій", – наголосило українське відомство.

Воно зазначило, що позиція України полягає в тому, що випуск облігацій має бути визнаний недійсним судом через те, що його було здійснено з примусу, з дослідженням дій Росії у судовому порядку за повною процедурою у відкритому судовому розгляді. Або справедливим буде зупинити судове провадження, якщо англійський суд визнає, що з процесуальних підстав суд не має можливості розглянути аргументи лінії захисту України, вказав Мінфін на другий можливий результат справи.

"Саме таку позицію заявив англійський апеляційний суд у своєму дуже важливому рішенні, винесеному у вересні 2018 року", - нагадало українське відомство.

У свою чергу Мінфін Росії в четвер перед початком слухань також розповсюдив прес-реліз, у якому заявив, що "РФ зберігає впевненість у тому, що з усіх питань Верховний суд Великої Британії винесе рішення на користь трасті".

Як повідомлялося, п'ятеро суддів Верховного суду у четвер розглядали скарги російської та української сторони на рішення Апеляційного суду від вересня 2018 року.

Цьому передувала подача трасті The Law Debenture Trust Corporation plc, що представляє інтереси РФ, 17 лютого 2016 року позову до Високого суду Лондона про стягнення заборгованості з єврооблігацій. Суд 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд зазначеного позову, фактично відкинувши основні заперечення України та погодившись із наявністю у неї зобов'язань щодо єврооблігацій. Своїм рішенням суд зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість євробондів на $3 млрд, суму нездійсненого купонного платежу на $75 млн, а також штрафні відсотки, що нараховуються у сумі $674 тис. за кожен день прострочення, та частину витрат у рамках розгляду.

Проте суд одразу надав Україні право оскаржити цей вердикт, і апеляційний суд ухвалив, що суд першої інстанції має розглянути справу за повною процедурою. Під час слухань українська сторона пропонувала розглянути суперечку у Міжнародному суді при ООН (ICJ), проте російська сторона відмовилася від цієї пропозиції.

У Верховному суді The Law Debenture Trust Corporation plc заперечує рішення апеляційного суду загалом і висунуту Києвом тезу про примус, тоді як Україна, загалом задоволена вердиктом апеляційного суду, оскаржує низку тез з його рішення.

Верховний суд розпочав розгляд цих скарг 9-12 грудня 2019 року, але відклав винесення рішення. Це було пов'язано з тим, що Україна та РФ вступили в розгляд справи Pakistan International Airline Corporation у Times Travel (UK) Ltd, що стосується доктрини примусу з англійського права, яке вже перебувало в апеляційному провадженні у Верховному суді Великої Британії та рішення щодо якого могло впливати на рішення щодо спору про євробонди. Вердикт щодо нього був винесений у серпні цього року, проте він прямо не відповідає на питання російсько-української суперечки.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА