11:50 11.11.2021

СБУ викрила медиків, які видавали в Одесі фейкові COVID-сертифікати

2 хв читати

Служба безпеки України викрила групу медиків, які створили механізм фальсифікації сертифікатів про вакцинацію від коронавірусної інфекції COVID-19 в одному з медичних закладів Одеси, повідомляється на сайті спецслужби в четвер.

"Група зловмисників налічувала декілька осіб із чітко визначеними обов'язками. Посередник підшуковував "клієнтів" серед нібито перевірених людей, медсестра вела облік "вакцинованих" і заповнювала відповідні документи, а лікар вносив неправдиві дані в інформаційну систему Національної служби здоров’я України (НСЗУ). За останні півроку щонайменше 100 осіб щомісяця отримували свідоцтво про вакцинацію, яке відображалося у застосунку «Дія». При цьому щеплень їм ніхто не робив. Така послуга коштувала від 1 до 2 тис. грн", - ідеться в повідомленні.

Після виявлення персональних даних осіб, протиправно внесених в інформаційну систему НСЗУ, СБУ ініціюватиме анулювання їхніх свідоцтв про вакцинацію, йдеться в повідомленні.

Відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст. 354 (підкуп працівника підприємства, установи або організації) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про оголошення зловмисникам про підозру у вчиненні правопорушення. Триває слідство стосовно встановлення всіх осіб, причетних до оборудки.

У СБУ зазначають, що підробка та збут тестів і сертифікатів про вакцинацію від коронавірусу є кримінальним правопорушенням, яке карається штрафом до 17 тис. грн, арештом до 6 місяців або обмеженням волі до двох років. Використання завідомо неправдивого документа також підпадає під ст. 358 Кримінального кодексу України та карається обмеженням волі на термін до 2 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА