07:00 10.11.2021

10 листопада: Яке сьогодні свято

3 хв читати
10 листопада: Яке сьогодні свято

10 листопада у світі відзначають День науки, день молоді, міжнародний день бухгалтера, у Туреччині день пам'яті Ататюрка, а у православних – преподобного Іова, ігумена Почаєвського та день пам'яті великомучениці Параскеви, нареченої П'ятницею. Є й інші свята сьогодні, є прикмети цього дня, які розкажуть вам багато про що, а є речі, які робити не можна.

10 листопада відзначають Всесвітній день молоді, встановлений на честь заснування Всесвітньої федерації демократичної молоді. Ця подія сталася на конференції 29 жовтня - 10 листопада 1945 року в Лондоні з ініціативи Всесвітньої ради молоді, створеної під час Другої світової війни для боротьби з фашизмом.

Всесвітній день науки відзначають щороку 10 листопада з метою підвищення усвідомлення громадськістю в усьому світі користі науки, а також нагадує міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень на користь миру і розвитку на благо людської цивілізації.

Сьогодні Міжнародний день бухгалтерії. Його присвятили дню, коли була опублікована книга Луки Пачолі "Все про арифметику, геометрію та пропорції", в якій можна знайти чимало інформації про бухгалтерську справу. Саме Пачолі вважають батьком бухгалтерії. Свято започаткували в 1972 році і воно мало назву День бухгалтерської кар'єри, проте через чотири роки його замінили на більш сучасну.

До речі, в Україні є день бухгалтера та аудитора, який відзначають 16 липня. Він був започаткований президентом країни відповідним указом від 18 червня 2004 року і святкується на державному рівні. Дату ж обрано на честь річниці ухвалення закону "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність України".

Церковне свято:

Параскева Іконійська вважається покровителькою праці вишивальниць. Існує легенда, що свята народилась у багатій і благочестивій родині. Її батьки поважали п'ятницю, день страждань Господа. Саме тому свою дитину вони назвали Параскевою-П'ятницею. З іменем святої пов'язують багато традицій і звичаїв. Простий народ дуже любив Параскеву, тому її ікони обов'язково були у кожному домі.

У цей день:

1913 - На процесі в Київському окружному суді за обвинуваченням у ритуальному вбивстві прикажчика цегельного заводу Менделя Бейліса присяжні винесли виправдувальний вирок.

1926 – У Берліні почав працювати Український науковий інститут.

1928 – У Києві відкрито будинок-музей Тараса Шевченка.

1989 - У Львові відбулися установчі збори Товариства "Надсяння", які представляють українців, депортованих з українських етнічних територій, які після Другої світової війни були "передані" Польщі.

1993 - Групою сектантів "Білого братства", очолюваного Мариною Цвігун (Марія Деві Христос), та Юрієм Кривоноговим (Іоан Свамі), було проголошено "кінець світу" і захоплено київський Софійський собор з метою масового самознищення. Міліція затримала сектантів, що поклало край діяльності "Білого братства" та викликало низку самогубств шанувальників секти в Україні та країнах СНД.

1993 - В Україні заборонили всі воєнізовані недержавні організації.

2004 – Центрвиборчком України оголосив остаточні результати першого туру виборів Президента України: Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів (39,87 %), Віктор Янукович – 10 969 579 голосів (39,32 %).

2004 – Вийшла перша серія браузера Firefox 1.0.

2007 - Прем'єра в Україні серії "Spanish Fry" мультсеріалу "Футурама".

2009 – запущено перший гідроагрегат Дністровської ГАЕС (він видав перший струм до Об'єднаної енергосистеми України).

Іменини: Арсеній, Георгій, Дмитро, Іван, Максим, Нестор, Микола, Степан, Терентій, Ганна, Неоніла, Параска, Февронія.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА