17:13 01.11.2021

Адвокат заявляє про виключення коштів сім'ї Суркісів у ПриватБанку з процедури bail-in та додаткову перевірку їх чистоти

2 хв читати
Адвокат заявляє про виключення коштів сім'ї Суркісів у ПриватБанку з процедури bail-in та додаткову перевірку їх чистоти

Заяви про нібито списання коштів компаній сім'ї Суркісів на рахунках у ПриватБанку в рамках процедури bail-in під час його націоналізації спростовуються річною фінансовою звітністю групи за 2020 рік, а додаткову чистоту цих коштів підтверджено американською компанією Alvarez & Marsal (США), заявив адвокат Ігоря Суркіса Ігор Алексєєв.

"Станом на 31 грудня 2020 року до термінових депозитів юридичних осіб включено майже 8,1 млрд грн коштів клієнтів кіпрської філії ПриватБанку, які були предметом конвертації в капітал під час націоналізації 2016 року, тобто були предметом списання. Зазначені кошти не було перераховано філією банку через заборону Центрального банку Кіпру на проведення філією міжбанківських розрахунків з банком та через судові позови, відкриті щодо цих коштів", - наводить він слова із документа у матеріалах, переданих агентству "Інтерфакс-Україна" у понеділок.

Як стверджує адвокат, заяви представників ПриватБанку та їхніх юридичних радників, що кошти вкладників на Кіпрі були списані в капітал банку і що таких коштів наразі не існує, є голослівними.

Алексєєв також повідомив, що чистоту депозитів англійських компаній сім'ї Суркісів у ПриватБанку підтвердила міжнародна консалтингова компанія Alvarez & Marsal (A&M, США).

У повідомленні американської компанії на її сайті, датованому ще 23 червня цього року, зазначається, що в рамках спору з українським банком група британських компаній у 2021 році залучила A&M із завданням проаналізувати рух коштів за десятками рахунків та визначити, чи було циклічне використання позик, у чому обвинувачували групу.

"Загалом, рух на суму понад $350 млн було проаналізовано A&M, включаючи щонайменше $9,7 млн зароблених відсотків. A&M змогла визначити, що типових ознак повторного використання позик не було", - йдеться на сайті компанії за підсумками такого форензик-аудиту у різних регіонах.

Вона уточнила, що процес означав детальну перевірку рахунків, зіставлення квитанцій із платежами, а там, де зіставлення у такий спосіб було неможливо, застосування принципу "першим прийшов - першим пішов", щоб відстежувати суми до їхнього першого надходження. Крім того, виявлялися особливо великі або виняткові покупки, а також здійснювався випадковий вибір інших траншів - для детальнішого тестування, оцінки того, чи використовувалися якісь кошти для особистих покупок.

Як повідомлялося, Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов'язав ПриватБанк виконувати умови депозитних договорів, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями. Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не мала успіху. У свою чергу ПриватБанк подав касаційну скаргу.

Відтоді між сторонами тривають судові спори на всіх рівнях, аж до Верховного Суду. Загальний розмір вимог компаній Суркісів становить приблизно $350 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МЗС може призупинити отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку в закордонних дипломатичних установах - Кулеба

Україна має найвищу готовність воювати за свою країну серед європейських країн - 62% - опитування СГ "Рейтинг" у співпраці з Gallup Int.

БЕБ заявляє про ухилення відомим онлайн казино від сплати понад мільярда грн податків

ДП "Документ" припинило видачу документів у закордонних підрозділах

Пред'явлена підозра про заволодіння держземлями стосується спору семирічної давнини між держпідприємствами та фізособами - міністр агрополітики

Військовозобов'язаний помер від епілептичного нападу дорогою до навчального центру на Закарпатті

Уночі окупанти застосували нову тактику атаки БПЛА - ПС ЗСУ

Литва передала Україні бронетранспортери M577

Волонтери ТЧХУ допомагають постраждалим в Одесі від російської атаки "шахедами"

У Харкові затримали охоронця ТРЦ, який коригував ворожі удари по місту й хотів навести окупантів на базу спецпідрозділу ГУР

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА