13:17 26.10.2021

СБУ від початку року відкрила понад 100 кримінальних проваджень за держзраду, шпигунство і тероризм

2 хв читати
СБУ від початку року відкрила понад 100 кримінальних проваджень за держзраду, шпигунство і тероризм

Від початку року контррозвідники Служби безпеки України викрили та припинили діяльність в Україні чотирьох агентурних мереж спецслужб Російської Федерації, затримано 22 ворожих агентів, із них двох під час спроби вчинення диверсійно-терористичних актів, повідомляє прес-служба СБУ у вівторок.

Зазначено, що двох російських дипломатів-розвідників оголошено персонами нон ґрата.

"Загалом достроково припинено повноваження п’яти іноземних дипломатів за діяльність, яка суперечить Віденській конвенції про консульські зносини", - зазначають у спецслужбі.

Там уточнюють, що протягом дев’яти місяців 2021 року суди ухвалили 84 вироки у справах за державну зраду, шпигунство та участь у терористичних угрупованнях.

Повідомляється, що під час масштабної спецоперації контррозвідка СБУ знешкодила агентурну мережу ФСБ РФ. Зловмисники діяли на території Київської, Одеської, Миколаївської, Житомирської та Чернігівської областей.

"Ворожі агенти займалися підготовкою до здійснення диверсій. Серед об'єктів посягань - бойові літаки на одному з аеродромів Збройних сил України. Під час обшуків у зловмисників виявлено потужний арсенал зброї, вибухівки та боєприпасів. Серед вилученого - близько 3 кг тротилу з електродетонаторами та автомати Калашникова", - наголошують у СБУ.

У спецслужбі уточнюють, що на Луганщині затримали шпигуна Головного управління генерального штабу Збройних сил РФ. За завданням своїх "кураторів", іноземець прибув у регіон для збирання розвідданих про підрозділи ООС. Зловмисника цікавила інформація щодо місць їхньої дислокації, а також новітні зразки української зброї та військової техніки.

"На Кіровоградщині контррозвідники СБУ затримали агента ФСБ РФ, який збирав відомості про військовослужбовців одного із підрозділів Сил спеціальних операцій Збройних сил України, а також представників місцевих органів влади", - наголошують у спецслужбі.

Уточнюється, що на Черкащині викрито ще одного агента російської військової розвідки, якого затримали під час отримання секретної інформації про один із артилерійських складів на території регіону, а у Миколаєві контррозвідка СБУ викрила на державній зраді працівника стратегічного підприємства в обласному центрі.

"Встановлено, що його завербували представники спецслужб РФ для збору відомостей щодо новітніх розробок української військової техніки, у тому числі безпілотних літальних апаратів", - повідомляють правоохоронці.

Вони додають, що також було ліквідовано канал контрабанди, організований нинішніми та колишніми посадовцями МЗС України, які використовували документи зовнішньополітичного відомства для нелегального переправлення підакцизних товарів до країн ЄС.

"За цей період нейтралізовано шість організованих груп, які спеціалізувалися на незаконній легалізації іноземців в Україні. Серед клієнтів зловмисників були вихідці з країн із підвищеною терористичною загрозою", - наголошують у СБУ.

Там уточнюють, що за викритими фактами протиправної діяльності контррозвідка СБУ здійснює комплексні заходи щодо встановлення та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до злочинів проти державної безпеки України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА