13:07 19.10.2021

На ділянці дороги на Одещині, що проходить через Молдову, скасували режим пропуску за талонами - Держприкордонслужба

3 хв читати
На ділянці дороги на Одещині, що проходить через Молдову, скасували режим пропуску за талонами - Держприкордонслужба

На ділянці дороги міжнародного значення М-15 "Одеса-Рені", яка проходить через територію Молдови (с. Паланка), як експеримент скасували діючий раніше режим пропуску за талонами, повідомив начальник прес-служби Південного регіонального управління Державної прикордонної служби України підполковник Костянтин Кізім.

"Наразі як експеримент прибрали пости, і громадянам України, які їдуть транзитом дорогою Одеса-Рені, не видають талони, вони можуть просто проїжджати. Але на цій дорозі посилили контроль прикордонними нарядами. Також там біля села постійно стоять молдавські наряди. Плюс додатково у нас є технічні засоби охорони кордону", - розповів Кізім агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Він зазначив, що в перспективі планується посилити контроль на дорозі відеокамерами й іншими технічними засобами.

"Найбільше бажання у нас - поставити на в'їзді-виїзді на дорогу камери фіксації, які фіксують виїзд машини за номерами, а на виїзді фіксують час виїзду", - додав начальник прес-служби.

За словами Кізіма, поки що ця практика здійснюється як експеримент. "Якщо це не працюватиме досить добре на постійній основі, то можуть заново виставляти для перевірки і контролю тимчасові пости. Але поки що це виходить добре, контролюється технічними засобами, додатковими нарядами", - сказав представник Держприкордонслужби.

Він пояснив, що раніше з боку Молдови та України були два окремих пункти пропуску "Паланка" і "Маяки-Удобне", однак наразі, щоб оптимізувати процес пропуску, було впроваджено спільний контроль. "Тепер в одному пункті здійснюються операції і з боку України, і з боку Молдови", - зазначив начальник прес-служби відомства.

Представник Держприкордонслужби нагадав, що сама автомобільна дорога Одеса-Рені є українською, тоді як навколишня територія є молдавською. "Раніше під час в'їзду на цю транзитну дорогу в "Маяках" і на "Удобному" стояли прикордонні пости, які давали талон, фіксували час, номер машини і кількість людей. Це робили для того, щоб на дорозі не зупинилася машина, не висадила людей або не взяла людей із боку Молдови. Якщо вони зроблять зупинки - це буде видно за часом, також це могли бачити додаткові наряди, і ми могли виявити правопорушення", - розповів Кізім.

Як повідомлялося, 30 червня 2011 року в Кишиневі (Молдова) було підписано акт визначення та закріплення на місцевості меж ділянки автомобільної дороги Одеса - Рені в районі с. Паланка, а також земельної ділянки, якою вона проходить. Ділянку дороги було де-юре передано у власність України 18 листопада 2001 року, однак акту визначення меж на місцевості так і не було визначено.

Відповідно до угоди про кордон від 1999 року, Молдова передала Україні в користування ділянку автомагістралі Одеса - Рені протяжністю 7,7 км, але прилегла до дороги територія в районі Паланки залишалася у власності Молдови. Після зміни влади в Молдові в 2009 році Україна зажадала передати їй у власність територію площею майже 1 тис. га, мотивувавши це переданням Молдові у власність 450 м берегової лінії на Дунаї у 2002 році, завдяки чому та отримала можливість побудувати морський порт Джурджулешти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА