19:18 17.10.2021

Іран 21 жовтня в Брюсселі повернеться до переговорів з атома

2 хв читати
Іран 21 жовтня в Брюсселі повернеться до переговорів з атома

Тегеран наступного тижня повернеться за стіл переговорів зі світовими державами щодо відновлення СВПД, їх проведуть у Брюсселі, передають західні і іранські ЗМІ з посиланням на депутата меджлісу Ахмада Алірезабеігуі.

Алірезабеігуі після закритої зустрічі з главою МЗС Ірану Хоссейном Аміром Абдоллахіаном, повідомив, що "переговори поновляться в четвер у Брюсселі". Член парламенту зазначив, що переговори пройдуть у форматі 4+1 - за участю чотирьох постійних членів Радбезу ООН Великої Британії, Китаю, Франції і Росії разом із Німеччиною.

За даними ЗМІ, ще один іранський законодавець Бехруз Мохеббі Наджмабаді також повідомив у Twitter, що переговори відновлять "на цьому тижні".

На початку жовтня в МЗС Ірану повідомляли, що чекають відновлення ядерних переговорів зі світовими державами до початку листопада.

Раніше на цьому тижні глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель згадував про можливість переговорів з Іраном з атому в Брюсселі. Однак за його словами, скоріше за все, йтиметься про попередні консультації, здатні потім привести до відновлення основного переговорного процесу - у Відні.

З квітня до червня цього року Іран і низка світових держав провели шість раундів переговорів у Відні з метою відновлення СВПД. США брали участь у консультаціях опосередкованим шляхом. Шостий раунд завершився 20 червня.

Наразі переговори поставлені на паузу. Іранські офіційні особи заявляли, що Тегеран буде готовий продовжити переговори після інавгурації на початку серпня нового президента Ірану Раїсі і формування нового уряду.

На церемонії інавгурації 5 серпня Раїсі заявив, що Тегеран буде готовий до переговорів і підтримає дипломатичні ініціативи за умови скасування США антиіранських санкцій.

У 2015 році Іран і країни "шістки" - п'ять постійних членів Радбезу ООН і Німеччина - уклали ядерну угоду - Спільний всеосяжний план дій (СВПД), який обмежував розвиток Іраном ядерної програми в обмін на покрокове зняття санкцій. Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році в односторонньому порядку вийшов з СВПД і відновив дію антиіранських санкцій, що спонукало Тегеран до поступової відмови від дотримання деяких умов угоди.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА