22:13 08.10.2021

Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова доправили на психіатричну експертизу незважаючи на його відмову

2 хв читати
Заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Джелялова доправили на психіатричну експертизу незважаючи на його відмову

Незаконно затриманого в окупованому Криму заступника глави Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова відправили на психіатричну експертизу, незважаючи на його відмову, повідомив адвокат Микола Полозов.

"Буквально напередодні адвокатам Нарімана Джелялова стало відомо, що його вивезли з СІЗО Сімферополя, де він утримувався останній місяць. Як з'ясувалося, його перемістили до 15-го відділення Кримської республіканської психіатричної лікарні № 1 ім М.І. Балабана. Це відділення, де проводиться стаціонарна психолого-психіатрична експертиза щодо підслідних осіб, які утримуються під вартою. Раніше, Наріман Джелялов відмовився проходити психіатричну експертизу, оскільки підстав для її призначення не було", - написав Полозов у Facebook.

За його словами, відповідно до п.3 ст.196 КПК України, призначення і проведення експертизи обов'язкове, психічний або фізичний стан підозрюваного, обвинуваченого, коли виникає сумнів у його осудності або здатності самостійно захищати свої права та законні інтереси у кримінальному судочинстві.

Більш повно цей термін "сумнів" розкриває п.6 постанови пленуму ВС РФ від 07.04.2011р:

"До обставин, що викликають такі сумніви, можуть бути віднесені, наприклад, наявність даних про те, що особі в минулому надавалася психіатрична допомога" у неї діагностувався лікарями психічний розлад, вона мала амбулаторну психіатричну допомогу, перебувала в медичній організації, яка надає психіатричну допомогу в стаціонарних умовах, визнавалася неосудною за іншою кримінальною справою, непридатна до військової служби (за станом психічного здоров'я тощо), про перебування її на навчанні в установі для осіб із затримкою або відставанням у психічному розвитку, про отримання нею в минулому черепно-мозкових травм, а також дивацтва у вчинках і висловлюваннях особи, які свідчать про можливу наявність психічного розладу, її власні висловлювання про болючі (психопатологічні) переживання", - зазначив Полозов.

Адвокат запевняє, що жодних підстав поміщати Джелялова в психіатричну лікарню немає.

Разом із тим, після того як стало відомо про місцезнаходження Джелялова, його негайно відвідала адвокат Еміне Авамілєва.

Полозов зазначив, що Джелялова вивезли з СІЗО ще в четвер, а сама психолого-психіатрична експертиза триватиме від 21 до 28 днів.

"Стан здоров'я Нарімана нормальний. Він ще раз просив передати слова подяки за підтримку. Безумовно, захист оскаржить незаконне процесуальне рішення слідства про направлення Нарімана Джелялова в стаціонар психіатричної клініки", - додав адвокат.

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА