17:38 01.10.2021

ДБР завершило розслідування щодо Тупицького з організації несанкціонованого використання ключа підпису платіжних документів КС

2 хв читати
ДБР завершило розслідування щодо Тупицького з організації несанкціонованого використання ключа підпису платіжних документів КС

Слідчі Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили досудове розслідування щодо колишнього голови й головного бухгалтера Конституційного Суду України з організації несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства - Казначейство".

"Указом президента України від 29 грудня 2020 року голову КСУ відсторонено від посади. Ознайомившись із цим рішенням, підозрюваний вирішив самовільно присвоїти владні повноваження та продовжити керувати Конституційним Судом України", - повідомляє прес-служба ДБР.

Екс-голова КС два вказівку головному бухгалтеру суду щодо використання його особистого ключа з кваліфікованим електронним підписом для несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи "Клієнт Казначейства - Казначейство" для підписання бухгалтерських документів в електронній формі від його імені, також він передав їй захищений носій із власним електронним підписом.

Встановлено, що з 29 грудня 2020 року до 9 лютого 2021 року бухгалтер здійснила 207 несанкціонованих втручань у роботу автоматизованої системи і підписала з використанням електронного цифрового підпису відстороненого тоді з посади голови КС бухгалтерські документи.

Крім того, незаконно було підписано електронні платіжні доручення на виплату винагороди судді, заробітної плати співробітникам Секретаріату КС разом із преміями, грошовими і матеріальними допомогами, надбавками за інтенсивність праці та іншими виплатами.

Дії колишнього голови й головного бухгалтера КС кваліфікують за ст.27 (підбурювання і пособництво), ч.2 ст.361 (несанкціоноване втручання в роботу автоматизованої системи за попередньою змовою групою осіб, що призвело до підроблення інформації) КК України.

"На сьогодні Державна казначейська служба України заблокувала кваліфікований електронний підпис колишнього голови КСУ на підставі листа Державного бюро розслідувань. Наразі відбувається стадія ознайомлення підозрюваних з матеріалами справи, після чого вона буде передана до суду", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 27 березня президент Володимир Зеленський скасував указ від 14 травня 2013 року №256 про призначення Олександра Тупицького та Олександра Касмініна суддями КС, мотивувавши це тим, що "окремі судді КС, призначені Віктором Януковичем, продовжуючи виконувати свої повноваження, створюють загрозу державній незалежності та національній безпеці України, що порушує Конституцію України, права і свободи людини і громадянина".

25 травня 2021 року слідчі ДБР скерували до Подільського районного суду м. Києва обвинувальний висновок щодо колишнього голови КС за обвинуваченням у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.384, ст.386 КК України. Судовий розгляд триває.

14 липня Верховний Суд задовольнив позов, визнав протиправним та скасував цей указ Зеленського. Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження про можливе зловживання суддями Верховного Суду під час ухвалення цього рішення.

16 липня правоохоронці повідомили колишньому голові Конституційного Суду України Олександру Тупицькому про підозру в несанкціонованому втручанні в роботу автоматизованої системи, що призвело до підроблення інформації, скоєному повторно, за попередньою змовою групою осіб.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА