16:57 07.09.2021

Канада засуджує затримання кримських татар російськими спецслужбами в Криму

2 хв читати
Канада засуджує затримання кримських татар російськими спецслужбами в Криму

Канада засуджує затримання Нарімана Джелялова і чотирьох інших кримських татар, яких схопили співробітники Федеральної служби безпеки Російської Федерації в тимчасово окупованому Криму.

Відповідну заяву зробило посольства Канади в Україні у вівторок.

"Група Джелялова просто реалізовувала своє право на свободу висловлювань і зборів. Ми закликаємо Росію негайно звільнити їх і всіх політичних в'язнів з України", - йдеться в заяві, оприлюдненій у Twitter.

Як повідомлялося, співробітники ФСБ уранці 3 вересня затримали Ельдара Одаманова, вночі 4 вересня - Азіза Ахтемова, Асана Ахтемова і Шевкета Усеїнова. Вранці 4 вересня після обшуків у будинку також затримали заступника голови меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова. Поліція РФ порушила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 167 КК РФ (навмисне знищення або пошкодження майна) через "механічне" пошкодження газопроводу в селі Перевальному, яке розташовується дорогою з Сімферополя в бік Ялти.

У відповідь на затримання кримських татар на окупованому РФ півострові біля будівлі посольства РФ у Києві 5 вересня відбулася акція в їх підтримку.

На акції були присутні близько 70 осіб. Активісти тримали плакати, зокрема зі зверненнями до міжнародного співтовариства з вимогами реакції на затримання на півострові. На думку глави меджлісу кримськотатарського народу Рефата Чубарова, нова хвиля обшуків й арештів кримських татар у Криму 3-4 вересня є помстою російської влади за організований Україною саміт "Кримської платформи".

Акції на підтримку затриманих кримчан відбувалися і на самому півострові. На одній із таких співробітники ФСБ РФ затримали понад 40 активістів, яких пізніше відпустили.

6 вересня окупаційний "суд" у Криму незаконно обрав трьом затриманим кримським татарам запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Так, Джелялова і братів Ахтемових заарештували на 60 діб, до 4 листопада, за підозрою в нібито причетності до пошкодження газопроводу в с. Перевальному 23 серпня. Їх триматимуть під вартою в СІЗО м. Сімферополя.

Крім того, Шевкет Усеїнов та Ельдар Одаманов були засуджені до адміністративного арешту на 14 і 15 діб відповідно за нібито непокору співробітникам поліції. Вони відбуватимуть арешт в ізоляторі тимчасового тримання м. Сімферополі.

За даними української влади, співробітники російських спецслужб катували затриманих кримчан і застосовували до них фізичне і психологічне насильство.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА