15:37 10.08.2021

Екс-міністр нацбезпеки США став арбітром в ініційованому компаніями Коломойського і Боголюбова спорі з США

2 хв читати
Екс-міністр нацбезпеки США став арбітром в ініційованому компаніями Коломойського і Боголюбова спорі з США

Ініційований компаніями Optima Ventures, Optima 7171 LLC та Optima 55 Public Square LLC, що належать екс-власникам ПриватБанку Ігорю Коломойському і Геннадію Боголюбову, спір проти США в Міжнародний центр із врегулювання інвестиційних спорів (ICSID) дійшов до стадії відбору арбітрів.

Згідно з інформацією на сайті суду, позивачі в червні обрали арбітром Яна Паулссона (Jan Paulsson, громадянин Бахрейну, Франції та Швеції), а США в передостанній день липня - екс-міністра національної безпеки США Майкла Чертоффа (Michael Chertoff).

ICSID також повідомив, що провадження за другим позовом цих позивачів до США, зареєстрованим того самого дня, що і перший вищезазначений позов, - 16 березня цього року, було припинено в середині червня.

Сторону позивачів у суді представляють юридичні фірми Black, Srebnick, Kornspan & Stumpf; Roche Cyrulnik Freedman і Kasowitz Benson Torres.

Як правило, арбітражний трибунал передбачає трьох арбітрів - по одному пропонує кожна сторона, а третій - президент трибуналу - призначається за згодою сторін. У разі відсутності такої угоди третього арбітра призначає генеральний секретар.

Згідно з лютневою інформацією видання Global Аrbitration Review, суть позову Optima Ventures і її дочірньої компанії - відшкодування $23 млн у відповідь на два цивільних позови від Міністерства юстиції США про конфіскацію комерційної нерухомості бізнесменів у Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас).

Мін'юст США 6 серпня минулого року подав позови про конфіскацію майна до Окружного суду Південного округу Флориди, стверджуючи, що комерційна нерухомість у Луїсвіллі (Кентуккі) і Далласі (Техас) була придбана з використанням незаконно привласнених із ПриватБанку коштів і підлягає конфіскації на підставі про порушення федерального законодавства про відмивання грошей. Згідно з релізом Мін'юсту, вони придбали нерухомість і підприємства у всій країні на сотні мільйонів доларів, зокрема майно, яке підлягає конфіскації: офісну вежу в Луїсвіллі, відому як PNC Plaza, й офісний парк у Далласі, відомий як колишня штаб-квартира CompuCom, загальна вартість яких становить майже $70 млн.

Паулссон у липні цього року був призначений президентом трибуналу в арбітражі ICSID Misen Energy AB (publ) і Misen Enterprises AB проти України за згодою сторін. У 2017 році американські ЗМІ повідомляли, що Чертофф входив до команди адвокатів Дмитра Фірташа в США разом з екс-прокурором США Деном Веббом (Dan Webb) і співзасновником Davis Goldberg Galper PLLC (Вашингтон) Ленні Дж.Девісом (Lanny J. Davis), який був адвокатом Білого дому за Білла Клінтона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА