14:41 14.06.2021

Близько 20% українців готові переобрати Зеленського президентом - опитування

2 хв читати
Близько 20% українців готові переобрати Зеленського президентом - опитування

Кожен п'ятий громадянин України (20%) готовий проголосувати за нинішнього президента України Володимира Зеленського на найближчих виборах, свідчать результати соціологічного опитування, проведені Фондом "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 14 до 19 травня 2021 року.

Водночас серед громадян, які точно мають намір брати участь у виборах глави держави та визначилися з кандидатом, за Зеленського планує голосувати 31%.

При цьому свій голос за лідера партії "Європейська солідарність" Петра Порошенка в першому турі віддали б 12% усіх опитаних і 18,6% тих, хто прийде на вибори і визначився з голосом.

Третє і четверте місця посідають нардепи Юрій Бойко ("Опозиційна платформа - За життя") і Юлія Тимошенко (ВО "Батьківщина"). За першого готові проголосувати 8,8% усіх виборців (12,7% тих, хто визначився і прийде голосувати), а за Тимошенко - 8,4% усього населення (11,7% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці).

На шостому місці є лідер партії "Сила і честь" Ігор Смешко, який отримав 4,2% усіх виборців, або 5,7% тих, хто визначився і прийде на дільниці. Інші наявні кандидати не мають значної підтримки. Ще 5,9% проголосували б за іншого кандидата.

Водночас у другому турі президентських виборів за Зеленського проголосували б 59,8% опитаних, за Порошенка - 40,2% респондентів.

При цьому якби парламентські вибори відбулися наступної неділі, то електоральні результати партій майже повністю продублювали б відповідні результати їхніх керівників на президентських виборах.

Зокрема, лідером є "Слуга народу" з 18% підтримки (28% тих, хто визначився і піде голосувати). За "Євросолідарність" готові проголосувати 12,4% респондентів (18,6% тих, хто визначився і піде голосувати).

В "ОПЗЖ" - 10% підтримки (14,1% тих, хто визначився і прийде на виборчі дільниці). Результат "Батьківщини" - 8,5% (12,6% тих, хто визначився і має намір голосувати). Виборчий бар'єр має шанси подолати "Сила і честь" - 4,2% (6,2% тих, хто має намір проголосувати і визначився). Інші партії не долають виборчого порогу.

Крім того, 16,7% українців воліли б не брати участі в парламентських виборах. Ще 15% не змогли визначитися з відповіддю.

Опитування проводили на території всієї України, за винятком тимчасово окупованого Криму і територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Тбілісі перед будівлею парламенту відбуваються сутички між поліцією та протестувальниками, почалися затримання

Україна розраховує на розширення допомоги Азербайджану у питаннях розмінування

Єрмак і кардинал Дзуппі обговорили повернення депортованих дітей та військовополонених

Нам потрібне суттєве прискорення постачання армії

Чоловіки призовного віку, які уточнили свої дані згідно із законодавством, зможуть подати заяви на отримання консульських послуг

Міноборони Франції оголосило про підготовку будівництва авіаносця - наступника "Шарля де Голля"

Зеленський подякував Латвії за рішення надати новий пакет військової допомоги Україні

Умєров представив особовому складу нового голову адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

Комітет міністрів Ради Європи ухвалив важливе рішення на шляху створення Спецтрибуналу щодо злочину агресії РФ

Українська авіація завдала ударів по 12 районах зосередження противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА