12:13 25.05.2021

Екс-голову КС Тупицького судитимуть за злочини проти українського правосуддя - Офіс генпрокурора

3 хв читати
Екс-голову КС Тупицького судитимуть за злочини проти українського правосуддя - Офіс генпрокурора

Правоохоронці направили до суду обвинувальний акт щодо колишнього голови Конституційного Суду України (КС) Олександра Тупицького, якого обвинувачують у злочинах проти правосуддя (ч. 2 ст. 384 і ст. 386 КК України), повідомляє прес-служба Офісу генерального прокурора у вівторок.

"До Подільського районного суду м. Києва направлено обвинувальний висновок стосовно колишнього голови Конституційного Суду України за фактами вчинення кримінальних злочинів проти правосуддя (ч. 2 ст. 384 і ст. 386 КК України)", - йдеться у повідомленні.

Як стало відомо агентству "Інтерфакс-Україна", у повідомленні прокуратури йдеться про екс-голову КС Олександра Тупицького.

"Розслідуванням встановлено, що в жовтні 2018 року обвинувачений з корисливих мотивів та в інтересах колишнього голови Вищого господарського суду України, який розшукується правоохоронними органами, здійснив підкуп свідка, переслідуючи мету, щоб він відмовився від давання показань або надав завідомо неправдиві показання у кримінальному провадженні, пов’язаному із протиправним заволодінням майновими активами ЗАТ "Зуївський енергомеханічний завод", - повідомляють в ОГПУ.

Там додають, що протягом 2018-2019 років Тупицький неодноразово надавав слідчому Генпрокуратури України в цьому самому провадженні завідомо неправдиві показання, з'єднані зі штучним створенням доказів захисту щодо особливо тяжкого злочину.

Як повідомлялося, 24 грудня 2020 року в Офісі генерального прокурора повідомили агентству "Інтерфакс-Україна", що голова КС Тупицький викликаний повісткою на 28 грудня до Офісу генпрокурора для проведення процесуальних дій. При цьому в Офісі не уточнили, в рамках розслідування якої справи Тупицький викликається і для яких саме процесуальних дій.

Допит мав відбуватися в кримінальному провадженні №12013110060002990, слідство у якому веде Управління ДБР у справах Майдану. Це кримінальне провадження про злочинну організацію колишнього голови Госпсуду Віктора Татькова та його заступника Ємельянова, провадження зареєстроване у 2013 році, розслідуванням займалося Управління спецрозслідувань Генпрокуратури України на чолі з Сергієм Горбатюком, а на початку цього року передано до ДБР.

Пізніше того самого дня представник президента в КС Федір Веніславський на брифінгу розповів, що голову КС було викликано до Офісу генпрокурора для вручення підозри у зв'язку із записами, на яких Тупицький обговорює, як перешкоджати розслідуванню та діяльності суду.

"За наявною у мене інформацією, плівки записані в рамках проведення досудового розслідування, легально і з усіма необхідними дозволами. Тобто суд дозволив здійснювати негласні заходи спостереження і зняття інформації. І саме це стало підставою, щоб було зареєстровано кримінальне провадження і пана Тупицького було викликано для оголошення про підозру", - розповів Веніславський на брифінгу.

"Оприлюднення плівок, на яких фігурує голова КС Тупицький, уже свідчить, що він не відповідає критеріям судді КС, закріпленим у Конституції. Це високі моральні якості, яких у цьому випадку немає, і професіоналізм, який також під питанням. Думаю, цей факт є достатнім для того, щоб судді КС щонайменше на зборах, спеціальному засіданні, розглянули питання, чи може суддя Тупицький бути суддею КС", - резюмував він.

Пізніше стало відомо, що Олександр Тупицький таки отримав повідомлення про підозру в підкупі свідка та введенні в оману суду шляхом завідомо неправдивого показання свідка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА