15:42 21.05.2021

Європейський сертифікат COVID підтримає свободу переміщення в ЄС і низку секторів економіки, вважають у ЄК

2 хв читати
Європейський сертифікат COVID підтримає свободу переміщення в ЄС і низку секторів економіки, вважають у ЄК

Досягнута напередодні угода Європарламенту і Ради ЄС гарантує всім громадянам Євросоюзу володіння до літа європейським цифровим сертифікатом COVID, заявив у п'ятницю в Брюсселі член Європейської Комісії (ЄК) з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

"Ми працювали для того, щоб європейським громадянам було простіше переміщатися всередині Європейського Союзу за повної санітарної безпеки. Цей інструмент дасть змогу також підтримати сектори економіки, які залежать від свободи переміщення", - сказав він на прес-конференції в Брюсселі, представляючи пресі домовленість законодавців ЄС щодо сертифікату.

Він пояснив основні характеристики європейського цифрового сертифікату COVID. Починаючи з 1 липня, сертифікуватимуться три типи даних: вакцинація, негативний тест на коронавірусну інфекцію, одужання після захворювання на COVID-19.

Це буде безоплатний сертифікат для всіх громадян Європейського Союзу, які зможуть отримати його або в цифровому форматі, або в роздрукованому на папері вигляді.

Водночас член ЄК зазначив, що для забезпечення доступних цін на проведення тестів Єврокомісія виділить додатково 100 млн євро державам-членам ЄС.

"Важливо також наголосити: регламент особливо зазначає, що держави-члени мають уникати впровадження додаткових обмежень на поїздки для власників цих сертифікатів COVID, окрім випадків, коли такі заходи необхідні для захисту суспільної охорони здоров'я і є пропорційними", - заявив Рейндерс.

За його словами, "держави-члени можуть ухвалити рішення використовувати європейський сертифікат на національному рівні, якщо це дозволяє національне законодавство".

Єврокомісар зазначив, що всі держави-члени мають бути готові протягом червня мати можливість видавати сертифікати до моменту набуття чинності європейським регламентом 1 липня. Для цього Єврокомісія виділила по 1 млн євро кожній державі-члену і продовжує надавати їм необхідну технічну підтримку.

Відповідаючи на запитання, він пояснив, що підготовлений Єврокомісією текст законопроекту передбачає, що держави-члени мають приймати сертифікати з вакцинації, зробленої усіма дозволеними Європейським агентством лікарських засобів вакцинами. "Що стосується вакцин, дозволених тільки на національному рівні, державам-членам вирішувати, погоджуватися з ними чи ні", - додав Рейндерс.

Щодо терміну дії сертифіката, він відповів, що ця категорія залишатиметься в процесі подальшої роботи. Це пов'язано з вивченням тривалості ефекту вакцинації та підтвердженням повного одужання від хвороби - аспектами, щодо яких поки що немає абсолютної впевненості.

Єврокомісар також наголосив, що сертифікат - це лише інструмент, свідоцтво статусу: вакцинації, тесту, одужання. Тому громадянин, наприклад, може вимагати сертифікату навіть за наявності у нього тільки першої дози вакцини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА