17:58 13.05.2021

Інформація про загрозу нових аварій на об'єкті "Укриття" не відповідає дійсності − ДІЯРУ

2 хв читати
Інформація про загрозу нових аварій на об'єкті "Укриття" не відповідає дійсності − ДІЯРУ

Поширена в ЗМІ інформація про реакції поділу, які становлять загрозу виникнення нових аварій на об'єкті "Укриття" (споруджений над енергоблоком №4 Чорнобильської АЕС ІФ), не відповідає дійсності, заявляє Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) на сайті в четвер.

"Контроль стану паливомістких матеріалів об'єкта "Укриття" Чорнобильської АЕС (у тому числі контроль щільності потоку нейтронів) здійснюється системою контролю ядерної безпеки Інтегрованої автоматизованої системи контролю (ІАСК) у постійному режимі. Перевищень меж безпечної експлуатації, визначених технологічним регламентом об'єкта "Укриття", не зафіксовано", − повідомляє ДІЯРУ.

За інформацією Держінспекції, підвищення рівня щільності потоку нейтронів було викликане зміною режиму температурної вологості після насування арки нового безпечного конфайнменту в проектне положення над об'єктом "Укриття".

"Зростання щільності потоку нейтронів паливомістких матеріалів спостерігалося після насування арки нового безпечного конфайнменту в проектне положення над об'єктом "Укриття" в 2016 році, що було прогнозованим і не перевищувало меж безпечної експлуатації об'єкту "Укриття", − пояснюють у ДІЯРУ.

Як поінформувала Держінспекція, у рамках експлуатації об'єкта "Укриття" передбачені системи та обладнання для підтримки паливомістких матеріалів у підкритичному (безпечному) стані.

Відповідно до технологічного регламенту об'єкта "Укриття", у разі перевищення меж безпечної експлуатації за показниками щільності потоку нейтронів забезпечується подача нейтронопоглинальних розчинів на поверхні паливомістких матеріалів.

Як повідомлялося, Державний науково-технічний центр ядерної і радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) у четвер заявив, що ситуація зі збільшенням щільності нейтронного потоку під об'єктом "Укриття" є прогнозованою, контрольованою і не надзвичайною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА