07:29 05.05.2021

Нетаньягу не вдалося сформувати коаліційний уряд

2 хв читати
Нетаньягу не вдалося сформувати коаліційний уряд

Прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу не вдалося домовитися з депутатами інших партій і сформувати коаліційний уряд в країні, він повернув мандат президентові Реувену Рівліну, передають ізраїльські ЗМІ.

"Незадовго до півночі Нетаньягу поінформував президента, що не зміг сформувати уряд і повертає мандат (на формування кабінету міністрів - ІФ) главі держави", - зазначив представник Рівліна.

Такий розвиток подій в охопленому політичною кризою Ізраїлі був очікуваний. Більшість спостерігачів пророкували, що Нетаньягу не зможе сформувати керівну коаліцію.

Тепер Рівлін у середу вранці повинен оголосити, що буде далі: або він поверне мандат Кнесету, що означатиме його розпуск і нові парламентські вибори, або обере нового кандидата, який отримає 28 днів на формування коаліційного уряду.

Видання newsru.co.il зазначає, що в політичних колах Ізраїлю вважають, що наступним політиком, який може отримати можливість спробувати сформувати уряд, може стати Яір Лапід, який очолює партію "Єш Атид". Раніше Лапід був найближчим соратником Бені Ганца в опозиційної лівій партії "Кахоль-Лаван".

Як писав портал, в партії Нетаньягу спробують не допустити такого розвитку подій і рекомендуватимуть президенту передати мандат вихідцю з "Лікуду", правому політику Нафталі Беннету, який перед виборами заснував партію "Ха-Ямін ха-Хадаш" ("Нові праві"). Беннет ще до виборів не виключав, що його партія може скласти коаліцію з "Лікуд". Водночас Нетаньягу в ніч на середу звинуватив якраз Беннета в небажанні вступати з ним у коаліцію.

Щоб затвердити склад уряду, кандидат, який отримав мандат від президента, повинен заручитися підтримкою 61 депутата зі 120. Якщо він не впорається протягом 28 днів, президент може дати йому ще 14 днів. Однак в історії Ізраїлю вже були ситуації, коли кандидат не справлявся з покладеним на нього завданням за 42 дні. В цьому випадку президент може вибрати іншого кандидата на формування уряду.

Якщо ж і у другого кандидата не вийде це зробити, то протягом 21 дня до скликання нових виборів будь-який з депутатів, які пройшли до парламенту, може спробувати сформувати коаліцію і спробувати домогтися більшості голосів на її підтримку в Кнесеті. Для того, щоб запустити цей процес, парламентарії у складі як мінімум 61 людини повинні направити на ім'я президента запит з проханням дати мандат на формування коаліції тому чи іншому кандидату.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА