08:22 15.04.2021

У НАТО слідом за США оголосили про рішення почати виводити війська з Афганістану

2 хв читати
У НАТО слідом за США оголосили про рішення почати виводити війська з Афганістану

Союзники в НАТО ухвалили рішення про початок станом на 1 травня виведення військ з Афганістану, йдеться в поширеній у середу заяві Північноатлантичної ради.

"Союзники дійшли висновку, що ми почнемо виведення сил, що беруть участь в операції "Рішуча підтримка", до 1 травня. Це виведення військ буде впорядкованим, скоординованим і проводитиметься за нашою власною волею. Ми плануємо, що виведення всіх сил...завершиться за кілька місяців. Ми будемо рішуче реагувати в цей період на будь-які атаки талібів, - йдеться в документі.

У ньому нагадується, що в 2001 році союзники застосували статтю 5 Вашингтонського договору, єдиний раз за історію НАТО, і направили свої сили в Афганістан з метою протистояти "Аль-Каїді" і тим, хто напав на Сполучені Штати 11 вересня, а також запобігти використанню терористами Афганістану, як безпечного притулку.

Міністри країн НАТО у своїй заяві зазначають, що завершення місії альянсу відбувається "на тлі відновлення регіональної та міжнародної підтримки політичного прогресу на шляху до миру".

"Ми продовжимо підтримувати мирний процес, здійснюваний афганцями і очолюваний афганцями. Ми вітаємо Стамбульську конференцію як можливість просунути мирний процес уперед і закріпити прогрес, досягнутий в Досі. Ми закликаємо афганський уряд і талібів дотримуватися своїх зобов'язань щодо мирного процесу, ініційованого угодою між США і "Талібаном" і спільною заявою США і Афганістану", - заявила Північноатлантична рада.

Вона запевнила, що союзники і партнери в НАТО продовжуватимуть підтримувати Афганістан, його народ і його інститути в гарантуванні безпеки і відстоюванні досягнень останніх 20 років.

"Виведення наших військ не означає припинення наших відносин з Афганістаном. Швидше, це буде початком нової глави. В основі міцного миру в Афганістані буде міцна, всеосяжна і мирна угода, яка покладе край насильству, гарантує права людини всіх афганців, особливо жінок, дітей і меншин, підтримає верховенство закону і гарантує, що Афганістан ніколи більше не стане притулком для терористів", - обіцяють країни НАТО.

У заяві висловлюється подяка "всім, хто брав участь у цій місії і підтримував її, включно з силами безпеки Афганістану".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

На початку тижня в південно-східній частині України очікуються короткочасні дощі, грози

Британська армія може отримати на озброєння гіперзвукову ракету до 2030 року

Унаслідок обстрілу в Новій Слободі Сумської області пошкоджено 4 приватні будинки та ЛЕП - ОК "Північ"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА