20:51 13.04.2021

ВР ухвалила закон про допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю в разі захворювань або травм, не пов'язаних із нещасним випадком на виробництві

2 хв читати
ВР ухвалила закон про допомогу у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю в разі захворювань або травм, не пов'язаних із нещасним випадком на виробництві

Верховна Рада ухвалила закон про надання застрахованим особах допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю в разі захворювань або травм, не пов'язаних із нещасним випадком на виробництві.

Ухвалення відповідного законопроекту №5187 "Про внесення змін до закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (щодо соціального захисту в разі настання тимчасової непрацездатності)" підтримали 304 народні депутати на позачерговому планерному засіданні у вівторок.

Як зазначається в пояснювальній записці, 31 грудня 2020 року набув чинності закон "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я", який по суті започаткував систему реабілітації у сфері охорони здоров'я в Україні.

Проте з ухваленням зазначеного документа було внесено зміни до закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування", відповідно до яких із переліку страхових випадків вилучено основний страховий випадок, за яким здійснює виплати Фонд соціального страхування України, а саме "тимчасова непрацездатність унаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві".

Як заявила одна з ініціаторів законопроекту народний депутат (фракція "Європейська солідарність") Іванна Климпуш-Цинцадзе, в разі неприйняття законопроекту №5187 уже з 1 липня 2021 року могли бути призупинені виплати лікарняних через помилки в ухваленому законі "Про реабілітацію у сфері охорони здоров'я".

У зв'язку з цим депутати від "Євросолідарності" ініціювали зміни до закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (№5187) щодо соціального захисту в разі настання тимчасової непрацездатності, які поновлюють виплату коштів за лікарняні.

"Якщо ми не виправимо цей ляп, то вже з 1 липня наші громадяни не отримуватимуть виплат за лікарняні", - цитує Климпуш-Цинцадзе прес-служба "Євросолідарності" у вівторок.

Автори законопроекту також звертають увагу на те, що після введення в дію цієї частини закону з 30 червня 2021 року допомогу за такими страховими випадками не отримають близько 2,5 млн осіб.

Зате внесені зміни передбачають страховий випадок у результаті "тимчасової непрацездатності на період реабілітації внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві", за яким отримають допомогу лише 1,5% від загальної кількості застрахованих осіб, котрим виплачується допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю впродовж року, а це лише близько 33 тисяч осіб.

Цей законопроект пропонує виправити таку соціальну несправедливість шляхом внесення змін до закону "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", згідно з якими буде відновлено право застрахованих осіб отримувати матеріальну допомогу за страховим випадком "тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві".

Цей закон набуває чинності наступного дня після його публікації та вводиться в дію з 30 червня 2021 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА