19:21 06.04.2021

У 2020 році кількість кадрів у сфері охорони здоров'я в Україні зменшилася на 5%

2 хв читати
У 2020 році кількість кадрів у сфері охорони здоров'я в Україні зменшилася на 5%

У 2020 році кількість кадрів у сфері охорони здоров'я в Україні зменшилася на 5%, свідчить інформаційна записка "Вплив COVID-19 на працівників охорони здоров'я в Україні", підготовлена Програмою розвитку ООН (ПРООН) в Україні.

Як зазначено в документі, середня зарплата в секторі охорони здоров'я - значно нижча за середню зарплату в Україні, а працівники часто отримують мінімальну зарплату.

Тимчасові доплати частково виправили ситуацію для деяких працівників, проте вони викликали занепокоєння через брак гарантій оплати праці, прозорості, підзвітності, різної винагороди за працю рівної цінності, подальшого посилення гендерного розриву в оплаті праці, йдеться в дослідженні.

У ПРООН також звернули увагу на недостатню кількість якісних засобів індивідуального захисту та засобів дезінфекції, особливо в сільських і постраждалих від конфлікту районах. Інших механізмів запобігання та контролю (інженерно-технічні заходи, адміністративний контроль) іноді бракує, йдеться в інформаційній записці.

Також в організації відзначили брак послуг з охорони психічного здоров'я та психосоціальної підтримки, брак соціальних послуг для працівників охорони здоров'я з домашніми зобов'язаннями з догляду, гендерно зумовлене насильство на робочому місці, довші робочі години та частіші робочі зміни, брак денного, щотижневого, річного відпочинку, брак належним чином облаштованих кімнат відпочинку.

У доповіді зазначено, що збільшене навантаження часто було зумовлене дефіцитом кадрів (особливо на сході України).

В інформаційній записці наголошується, що COVID-19 було додано до списку професійних захворювань, однак потрібне розслідування для доведення зв'язку з роботою. У ПРООН повідомили, що розслідування були завершені лише в чверті випадків заражень, стосовно яких надійшли повідомлення, а в трьох четвертих випадків зараження працівників охорони здоров'я не були визнані такими, що пов'язані з роботою.

За даними ПРООН, станом на грудень 2020 року в Україні було 735 тис. працівників охорони здоров'я, з яких 83% - жінки. Водночас частка всіх державних витрат на охорону здоров'я в Україні - нижча за середній показник ВООЗ у Європі (3% ВВП у 2019), а прямі витрати приватних домогосподарств - вищі за середній показник ВООЗ у Європі (46% в Україні і 27% в Європі). Серед працівників охорони здоров'я в Україні загалом було зареєстровано 62 453 випадки зараження (52 754 жінки, 9 699 чоловіків), також зафіксовано 559 летальних випадків (377 жінок, 182 чоловіки).

Під час підготовки інформаційної записки було проведено 66 інтерв'ю з працівниками сфери охорони здоров’я (жовтень 2020-го - початок лютого 2021-го). Крім того, проводились зустрічі з лідерами профспілок та аналіз урядових даних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА