07:43 08.03.2021

На сесії Європарламенту депутати зосередяться на внутрішніх проблемах ЄС

3 хв читати
На сесії Європарламенту депутати зосередяться на внутрішніх проблемах ЄС

На пленарній сесії Європарламенту, яка відбудеться в Брюсселі з 8 до 11 березня, депутати зосередяться на внутрішніх проблемах ЄС, а з міжнародних торкнуться тільки ситуації в Сирії і політичної кризи в Грузії.

Центральною подією сесії буде скликання конференції "Майбутнє Європи", яка відкриється в травні і покликана "визначити шляхи вирішення поточних і майбутніх проблем ЄС при одночасному зміцненні європейської солідарності".

"Тим самим запускається процес, який дозволить громадянам брати участь у зміні політики та інституцій ЄС", - наголошується в прес-релізі Європарламенту.

Спільну декларацію про конференцію "Майбутнє Європи" підпишуть у середу голова Європарламенту Давид Сассолі, прем'єр-міністр Португалії Антоніу Кошта як чинний голова Ради ЄС і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У вівторок удень депутати Європарламенту разом із главою зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепом Боррелем обговорять конфлікт у Сирії і його наслідки, через десять років після "сирійського повстання і війни, що послідувала за ним". Вони розглянуть гуманітарну ситуацію і способи політичного вирішення конфлікту в Сирії, порушать тему безкарності винних у військових злочинах, говоритимуть про те, як чинити з військовими злочинцями і винними в порушеннях прав людини в країні, де режим Асада кинув до в'язниць понад 100 тис. політв'язнів.

Голосування з резолюції намічене на четвер. Воно передуватиме запланованій на 29-30 березня п'ятій Брюссельській конференції донорів "Підтримка майбутнього Сирії і регіону".

Також у вівторок депутати обговорять доповідь Борреля про ситуацію в Грузії, де після кількох років політичної поляризації та парламентських виборів восени минулого року склалися гостро напружені відносини між коаліцією "Грузинська мрія" і опозицією. ЄС "стурбований долею молодої демократії" в країні, яка пов'язана з ним угодою про асоціацію.

Серед поточних актуальних проблем ЄС виділяється захист прав людини і верховенства права, зокрема, в зв'язку з нападками на свободу ЗМІ в Польщі, Угорщині та Словенії. Депутати обговорять з Радою ЄС і Єврокомісією спроби влади цих країн змусити замовкнути незалежні засоби масової інформації.

Очікується, що в ході дебатів європейські законодавці зосередять увагу на тому, що протягом декількох років відбувається погіршення ситуації зі свободою ЗМІ в низці країн союзу. У відкритих листах Європарламенту видавничі групи Польщі висловилися "категорично проти використання епідемії як приводу" для обмеження свободи ЗМІ, а словенські редактори звинувачують прем'єр-міністра країни Янеза Яншу в переслідуваннях журналістів і загрозах їм. Дебати відбудуться в середу.

Депутати Європарламенту звернуться до Єврокомісії з закликом негайно задіяти новий юридичний механізм проти порушень верховенства права. У четвер вони запитають виконавчу колегію ЄС, чому вона досі не використала активний з грудня механізм розподілу бюджетних коштів ЄС у залежності від дотримання членом ЄС стандартів Євросоюзу в сфері прав людини і верховенства права. Вони підтвердять, що положення про цей механізм мають обов'язкову юридичну силу. Механізм передбачає, що Брюссель може скоротити, або заморозити виплати держави-порушника з союзного бюджету.

Ціла низка дискусій і голосувань на сесії присвячена подоланню економічних і соціальних наслідків кризи COVID-19. У середу депутати обговорять план дій з Європейської опори соціальних прав. Законодавці приймуть нову програму ЄС у галузі охорони здоров'я (EU4Health) вартістю 5,1 млрд євро на 2021-2027 роки, зажадають ввести податок на викиди вуглецю з імпорту ЄС, позначать свою позицію за новими правилами ЄС у сфері рибальства (після Brexit).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА