07:16 04.03.2021

ЄС засуджує дії військових у М'янмі

3 хв читати
ЄС засуджує дії військових у М'янмі

Європейський союз засуджує жорстоке придушення мирних демонстрацій військовими і силами безпеки М'янми, заявив у середу офіційний представник Європейської зовнішньополітичної служби (ЄВС).

"Сьогодні розстріляні беззбройні люди і медичні працівники. Це кричуще порушення міжнародного права. Сотні людей заарештовані. Одночасно військові посилюють репресії щодо ЗМІ М'янми, все більше журналістів піддаються довільним арештам, затриманням і звинуваченням", - наголошується в заяві.

Представник ЄВС зазначає, що переслідування і залякування журналістів, які виконують свою роботу, неприпустимі. Спроби змусити замовкнути пресу і викорінити свободу вираження думок, заявляє офіційний представник служби, не завадять світу дізнатися про дії військових М'янми і про хоробрість народу М'янми, що не додадуть легітимності військовому перевороту.

Раніше західні ЗМІ з посиланням на очевидців повідомили, що не менше дев'яти учасників протесту загинули, багато хто постраждав у середу в результаті обстрілу з боку співробітників сил безпеки в М'янмі. ЗМІ зазначають, що солдати також використовували сльозогінний газ, світлошумові гранати і гумові кулі для розгону протестувальників.

Як повідомляє преса, крім того в соціальних мережах опубліковані відео та фотографії, на яких видно, як солдати загрожують і жорстоко б'ють медиків після того, як змусили їх вийти з машини швидкої допомоги.

Протести в М'янмі тривають з 1 лютого, коли в країні стався військовий переворот. Згідно з повідомленнями в ЗМІ, 28 лютого, в минулу неділю, в результаті застосування військовими жорстоких методів придушення демонстрацій загинули 18 людей, ще 30 постраждали.

В результаті перевороту, 1 лютого, головнокомандувач збройними силами Мін Аунг Хлайн об'єднав у своїх руках законодавчу, виконавчу і судову владу, а виконувачем обов'язки президента був призначений віце-президент М’їнт Шве.

Військові оголосили надзвичайний стан терміном на один рік і затримали держрадника М'янми Аун Сан Су Чжи, президента Вин М’їна, а також інших високопоставлених чиновників за "фальсифікацію виборів" 8 листопада 2020 року.

Держраднику пред'явили чотири звинувачення - в нелегальному імпорті та експлуатації портативних радіостанцій, у порушенні закону про ліквідацію надзвичайних ситуацій, у порушенні закону про засоби зв'язку і в намірі розпалити громадські заворушення.

Президента країни Вин М’їна також обвинуватили в намірі розпалити громадські заворушення і в порушенні закону про ліквідацію НС. У середу президенту висунули ще два обвинувачення, одне з яких - порушення Конституції.

Події в М'янмі викликали міжнародний осуд. Низка країн, зокрема, США, Австралія, Велика Британія, а також влада ЄС і керівництво ООН закликали військових звільнити затриманих чиновників і поважати результати виборів. США також ввели санкції проти головнокомандувача збройними силами М'янми Мін Аунг Хлайна, його заступника Со Вина і ще восьми колишніх і нинішніх військових чинів.

Пізніше радник президента США з нацбезпеки Джейк Салліван повідомив про підготовку нових заходів через ситуацію з протестами в М'янмі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА