19:40 06.02.2021

Нідерланди не притягуватимуть Україну до відповідальності за незакритий авіапростір у справі MH17

2 хв читати
Нідерланди не притягуватимуть Україну до відповідальності за незакритий авіапростір у справі MH17

Україна не знала, що цивільна авіація була в небезпеці, коли влітку 2014 року над Донбасом був збитий малайзійський "Боїнг" рейсу MH17, повідомляє інтернет-видання "Європейська правда" з посиланням на нідерландське видання "NU".

Як заявив глава МЗС Нідерландів Стеф Блок, недостатньо доказів, щоб визнати Україну юридично відповідальною за неповне закриття повітряного простору.

Зазначається, що Нижня палата парламенту Нідерландів наполягала на розслідуванні, оскільки хотіла отримати більше ясності щодо ролі, яку Україна зіграла в цій катастрофі. Серед іншого, депутати хотіли знати, чому повітряний простір над зоною конфлікту не було повністю закрито.

Так, у звіті Фонду безпеки польотів зазначається, що "було виявлено недостатньо доказів, які свідчать про те, що українська влада в той час, відповідальна за безпеку цивільної авіації на сході України, усвідомлювала загрозу для цивільної авіації за винятком тієї частини авіапростору, яка вже була закрита", йдеться в листі Блока депутатам.

За інформацією ЗМІ, міністр додав, що, мабуть, російські органи цивільної авіації, які відповідали за вже закритий повітряний простір, що прилягає до зони бойових дій на сході України, також не бачили загрози для цивільної авіації.

У парламенті Нідерландів попросили провести розслідування в жовтні 2019 року. Потім Нідерланди звернулися до Росії і України з проханням про співпрацю. "На практиці реалізація цієї співпраці зайняла більше часу, ніж передбачалося", - сказав Блок.

Як повідомлялося, Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю (на непідконтрольній Україні території) 17 липня 2014 року. Усі 298 людей, що перебували на борту, загинули. Розслідування причин катастрофи провадить Міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер був збитий ракетою, запущеною з ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

19 травня 2019 року було названо чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера, які були оголошені в міжнародний розшук. Вони обвинувачуються у вбивстві і ненавмисному вбивстві.

9 березня в Нідерландах у судовому комплексі Схіпголу поблизу Амстердама розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими у трагедії рейсу МН17 Малазійських авіакомпаній. На лаві підсудних мали бути три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

На аеродромі "Кущевська" на Кубані знищено склад авіабомб - британська розвідка

У РФ змінюють імена депортованим з України дітям, що ускладнює їх репатріацію - ISW

У Києві розпочато демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу" - КМДА

Інформація про другого загиблого в Харкові не підтвердилася, у місті 7 поранених

Просування окупантів у районі Авдіївки зупинилося - ISW

Унаслідок ворожих ударів по Харкову загинула одна людина, є поранені

Удар по Одесі, за попередніми даними, здійснено "Іскандером" із касетною частиною - Плетенчук

Румунія передала ДБР одного з організаторів міжнародного наркосиндикату

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА