21:55 02.02.2021

2020-й був роком наукового успіху і політичної поразки

3 хв читати
2020-й був роком наукового успіху і політичної поразки

2020-й був роком наукового успіху в зв'язку зі швидким знаходженням вченими вакцини проти Covid-19 і політичної поразки у зв'язку з тим, що політики деяких країн не змогли зробити необхідні кроки для успішного подолання пандемії, вважає історик, філософ і автор бестселера "Sapiens: Графічна історія (2020) професор Юваль Ной Гарарі.

"У минулому році ми дивилися з широкої перспективи, це був рік дуже великого наукового успіху і політичного провалу. І якщо порівняти це з попередніми епідеміями в історії, то ми краще, швидше зрозуміли цю епідемію, зрозуміли, що з нею робити", - сказав Гарарі під час онлайн-дискусії "Ялтинської європейської стратегії" (YES) у вівторок.

Він зазначив, що в ситуації, коли поширювалася "чорна смерть", ніхто не розумів, що відбувається і яким чином це припинити, також ніхто навіть не думав про вакцини, а в 1918 році кращі вчені того часу намагалися знайти патоген, який викликає епідемію, проте не змогли цього зробити.

"А з Covid всього за два тижні вони правильно ідентифікували вірус, і за кілька місяців, досить швидко, наукова спільнота зрозуміла, які контрзаходи кращі, щоб зупинити поширення інфекції, і менш, ніж за рік у нас вже є кілька ефективних вакцин. Це надзвичайний науковий успіх. Людство ніколи не було сильнішим у своїй боротьбі проти патогенів. Ми тепер набагато сильніші, ніж вірус ", - зазначив Гарарі.

Історик додав, що тепер політики повинні використовувати ці інструменти, проте 2020 рік став роком "надзвичайних політичних провалів" на рівні окремих країн, хоча деякі країни були досить успішними в подоланні епідемії.

"Якщо подивитися на такі країни, як Велика Британія, США, Бразилія - там лідери впроваджували жахливу політику. І навіть на глобальному рівні, через рік після початку пандемії, немає глобального лідерства, немає глобального плану дій, що робити з самим вірусом або з економічними наслідками. Ми тепер перебуваємо всередині "вакцинної гонки озброєнь", і країни ставляться до цього, як до спортивного змагання: хто найбільшу кількість громадян у своїй країні вакцинує", - пояснив Гарарі.

Крім того, він зазначив, що в найближчому майбутньому економічні наслідки цієї кризи домінуватимуть у політиці багатьох країн.

"І це не обов'язково блага вістка для зміни клімату ... Справа в тому, що нинішній вірус - не вкрай смертельний, це вам не "чорна смерть", і мені видається, що ми зараз будемо бачити наслідки набагато глибше і серйозніше, ніж зміна клімату", - додав історик.

Також Гарарі наголосив, що без співпраці між США і Китаєм неможливо буде впоратись із кліматичними змінами і іншими викликами.

Зі свого боку засновник "Ялтинської європейської стратегії" Віктор Пінчук зазначив, що YES вирішила організувати цю дискусію у зв'язку з трьома головними причинами.

"По-перше, людство зараз перебуває в центрі великої кризи, великих загроз, і я побоююся, що, можливо, ще більші загрози знаходяться попереду, я маю на увазі загрози, пов'язані зі змінами клімату, технологічні збої і, можливо, ще більш серйозні пандемії. По-друге, ми вважаємо, що людство потребує план дій. І по-третє, як YES, ми вважаємо, що нам необхідна глобальна розмова, мозковий штурм за участю кращих мислителів планети", - зазначив Пінчук.

Ялтинська Європейська Стратегія (YES) - провідний форум, на якому обговорюється європейське майбутнє України в глобальному контексті. YES сприяє розвитку нових ідей, налагоджує зв'язки України з міжнародними партнерами і підтримує сили, які виступають за зміни в Україні. YES заснував у 2004 році бізнесмен Віктор Пінчук. З 2004 до 2013 року щорічні зустрічі YES проводилися в Лівадійському палаці в Ялті. Після тимчасової окупації Криму Російською Федерацією зустрічі були перенесені до Києва.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА