12:15 23.11.2020

Явка виборців на повторних місцевих виборах становила 29,23%, зафіксовано значні порушення - "ОПОРА"

2 хв читати
Явка виборців на повторних місцевих виборах становила 29,23%, зафіксовано значні порушення - "ОПОРА"

 Порушення під час другого туру голосування на місцевих виборах 22 листопада були значними, але не вплинули на результати, явка становила 29,23%, зазначають у Громадянській мережі "ОПОРА".

Як розповіла в понеділок у Києві на прес-конференції голова правління Громадянської мережі "ОПОРА" Ольга Айвазовська, нинішня виборча кампанія в 11 громадах "відбувалася в умовах активної конкурентності".

За її словами, конфліктність іноді мала прояв чорного піару, і здебільшого це відбувалося в інтернеті та соцмережах.

"За нашими даними, в Україні в 11 містах загалом явка виборців становить 29,23%", - повідомила Айвазовська, нагадавши, що в першому турі ця цифра становила 35,9%.

"Тобто ми бачимо зниження явки, однак вона є досить високою порівняно з другим туром 15 листопада і виборами 2015 року", - сказала вона.

Водночас, як зазначила голова правління Громадянської мережі "ОПОРА", результати виборів частково засвідчили, що повторне голосування "не є раціональним інструментом визначення абсолютного переможця", тобто, як пояснила вона, перемогу здобули ті кандидати, які в першому турі отримали максимальну кількість голосів.

Спостерігачі "ОПОРИ" на повторному голосуванні 22 листопада зафіксували 275 інцидентів, пов'язаних і з організацією виборчого процесу, і безпосередньо з порушеннями.

За її словами, найбільша кількість порушень стосується фотографування бюлетенів - зафіксовано 177 інцидентів, 36 фактів стосувалися незаконної агітації, 13 - конфліктів між суб'єктами виборчого процесу, 12 - знищення бюлетенів і 8 фальсифікацій виборчих документів; у регіональному розрізі найбільше зафіксовано порушень у Дніпрі та на Львівщині.

Також Айвазовська зазначила, що ці вибори відрізнялися неналежним матеріально-технічним забезпеченням.

"Кількість порушень чисельно була значною порівняно навіть з 15 листопада, але, окрім фактично багаторазового фотографування виборчого бюлетеня... системних порушень, які могли б вплинути на результат, не було", - підсумувала Айвазовська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА