14:32 30.07.2020

Мін'юст України запропонує ветувати законопроект про продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами

2 хв читати
Мін'юст України запропонує ветувати законопроект про продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами

 Міністерство юстиції України запропонує ветувати законопроект №3640 про продовження мораторію на стягнення майна за валютними кредитами, що надійшов на підпис президенту Володимиру Зеленському, повідомив міністр юстиції Денис Малюська.

"На підпис президенту надійшов черговий законопроект (№3640), який зупиняє будь-примусове стягнення боргів(... Що з цим робити, не дуже розумію. Поки що будемо просити вето на законопроект", - написав Малюська на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook у четвер.

За його словами, ухвалення мораторію може призвести до збільшення витрат боржників, захищених мораторієм (адже до ціни товарів і послуг, які їм продаються, відразу закладається ризик несплати), до зростання корупції, до погіршення інвестиційного клімату і до криміналізації процесу "вибивання" боргів.

Окрім того, внаслідок продовження дії мораторію можуть зрости витрати платників податків. "За боржника рано чи пізно заплатить держава через механізми гарантій держави щодо виконання судових рішень і спеціальну бюджетну програму, міжнародні арбітражі або рішення Європейського суду з прав людини", - роз'яснив міністр.

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 липня продовжила мораторій, законопроект №3640 підтримали 349 народних депутатів за необхідних 226.

Раніше Національний банк України закликав нардепів не підтримувати законопроект депутата фракції "Слуги народу" Олександра Дубінського, оскільки цей документ забороняє банкам врегулювати проблемні борги валютних позичальників, зокрема 44 тис. договорів на загальну суму 29 млрд грн.

Мораторій було введено безстроково у 2014 році під час початку війни та економічної кризи, проте за шість років частина валютних позичальників так і не почала обслуговувати кредити через відсутність важеля впливу.

Як зазначає НБУ, у жовтні 2019 року запрацював новий кодекс про банкрутство, що передбачає механізм реструктуризації боргу іпотечних позичальників, який запрацює у повному обсязі, тільки якщо буде скасовано мораторій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Незважаючи на затримку у схваленні в Конгресі США фінансування для України, допомога USAID не припинялася

Китай розпочав здійснення історичної місії зі збору зразків зі зворотного боку Місяця

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА