14:07 30.06.2020

Київ готовий відкласти запуск єдиного е-квитка, доки Кабмін не врегулює законодавство у сфері пільг на проїзд - КМДА

2 хв читати
Київ готовий відкласти запуск єдиного е-квитка, доки Кабмін не врегулює законодавство у сфері пільг на проїзд - КМДА

Київська міська державна адміністрація (КМДА) готова відкласти до 1 січня 2021 року введення єдиного електронного квитка на проїзд у міському громадському транспорті, щоб Кабінет Міністрів розробив зміни до законодавства щодо пільг на проїзд для пільгових категорій громадян, повідомляє прес-служба КМДА.

"Метою запровадження е-квитка було уникнення нецільового використання бюджетних коштів, зменшення обігу готівки на транспортних підприємствах, облік пасажирів, зокрема, і пільгових категорій для ефективної організації трафіку та визначення сум компенсацій перевізникам. У 2018 році розпочалося тестове впровадження єдиного електронного квитка. Із моменту роботи електронного квитка у тестовому режимі міська влада дала можливість оформлення картки киянина для усіх пільгових категорій киян, які мають право на безкоштовний проїзд. На сьогодні ми компенсуємо перевізникам із міського бюджету вартість проїзду в комунальному громадському транспорті за кожного пільговика, який має картку киянина", - зазначила заступник голови КМДА Марина Хонда.

Водночас, згідно із чинним законодавством, право на безкоштовний проїзд для пільгових категорій громадян регламентується низкою законів, які стосуються ветеранів військової служби, військовослужбовців, дітей війни, чорнобильців та інших категорій. Кількість киян, які мають право на пільговий проїзд, згідно з цими законами становить майже 240 тисяч осіб.

Крім того, постанови Кабміну 1993 і 1994 років надали право безкоштовного проїзду для пенсіонерів, яких у Києві майже 480 тисяч.

Згідно з Конституцією України, держава має компенсувати проїзд для пільгових категорій громадян, проте з 2015 року ці витрати покладено на місцеві бюджети. Київ продовжує забезпечувати пільговий проїзд киянам, які мають на це гарантоване державою право.

"Але ми вважаємо соціальною несправедливістю для пільговиків із інших регіонів України, яким доведеться сплачувати власні кошти за проїзд із введенням єдиного електронного квитка. Столичний бюджет цих витрат покрити не може. Тому держава має врегулювати це питання на законодавчому рівні. І на декількох нарадах за участю прем’єра, урядовців і керівництва столиці, була досягнута домовленість, що уряд розробить відповідні зміни до законодавства України. А столиця врахує рекомендації урядовців і відтермінує запровадження електронного квитка, доки питання компенсацій пільговикам не буде вирішено", - наголосила Хонда.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА