07:55 01.02.2020

Дитячий омбудсмен і заступник генпрокурора обговорили як поліпшити ситуацію з розслідуванням злочинів щодо дітей та захистом їх прав

2 хв читати

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба зустрівся з заступником Генерального прокурора Гюндузом Мамедовим, під час зустрічі обговорили проблеми розслідування злочинів стосовно дітей, повідомляється на офіційному сайті глави Української держави в п'ятницю ввечері.

"За останні роки кількість злочинів, жертвами яких стали неповнолітні, зросла. У 2019 році понад 5,4 тис. дітей постраждали в результаті кримінальних злочинів, при цьому тільки від зґвалтувань постраждало вдвічі більше дітей, ніж у 2018 році (148 осіб)", - йдеться в повідомленні.

За словами Мамедова, Офіс Генерального прокурора працює над повним перезавантаженням системи захисту прав дитини: від розробки Стратегії із впровадженням кращих світових практик - до реалізації пілотних проектів з медіації та превенції.

"При розгляді справ, що стосуються сексуального насильства над дитиною, вся увага правоохоронних органів зосереджена на доведенні злочину і покаранні. Водночас інтереси потерпілої дитини залишаються без уваги. Якщо дитина не має адвоката, а батьки не інформовані в правовій сфері, вони не можуть належним чином відстояти інтереси дитини. Обов'язок держави - максимально захистити дитину під час розгляду справи, не допустити повторного травмування", - зазначив дитячий омбудсмен.

Кулеба також підкреслив, що в судовій системі необхідно створити спеціалізований інститут суддів, слідчих, прокурорів і адвокатів, які будуть працювати саме з дітьми.

Сторони домовилися про спільну реалізацію найближчим часом пілотного проекту в Києві і Київській області за принципом американського Children's Justice Centre. Його суть полягає в тому, що дитину, яка була жертвою, опитують лише один раз на стадії досудового розслідування під відеозапис. Допит проводить спеціально підготовлений слідчий суддя, здійснюється обов'язковий психологічний супровід. Процес відбувається у невимушеній обстановці без психологічного тиску.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Литви має намір провести зміни в структурі збройних сил

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

Генштаб ЗС України: Українська авіація за добу завдала 11 ударів по локаціях військ РФ

Генштаб ЗС України: За добу відбулося 87 бойових зіткнень, на авдіївському напрямку відбито 22 атаки ворога

Сили оборони України не підривали міст через канал Сіверський Донець-Донбас

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА