21:11 29.12.2019

Керівництво талібів погодилося на тимчасове припинення вогню в Афганістані

2 хв читати
Керівництво талібів погодилося на тимчасове припинення вогню в Афганістані

Керівники руху "Талібан" погодилися на встановлення тимчасового режиму припинення вогню на всій території Афганістану, повідомляє агентство Associated Press (AP) з посиланням на представників руху, які виявили бажання зберегти анонімність.

AP зазначає, що за час дії подібного перемир'я таліби і США могли б підписати мирну угоду і покласти край найдовшій - 18 років - війні в історії США.

Однак, уточнює агентство, угоду повинен схвалити лідер талібів мулла Хібатулла Ахундзада. Очікується, що він дасть добро на такі заходи.

Тривалість можливого режиму припинення вогню невідома, однак передбачається, що вона триватиме 10 днів.

За даними AP, після консультацій з керівництвом "Талібану" команда з чотирьох учасників переговорів талібів повернулася в Катар, де "Талібан" має політичне представництво.

Агентство нагадує, що на переговорах США і талібів ключова умова Вашингтона полягала в обіцянці талібів не дозволяти використовувати будь-яким терористичним групам Афганістан як свою базу. Ще одна важлива складова угоди, яку США і таліби виробляли більше року, полягає в подальшій - після укладення миру американцями і талібами - організації міжафганських переговорів.

Згідно з інформацією AP, ці переговори планують розпочати протягом двох тижнів після підписання мирної угоди США з талібами. Серед тем для обговорення на міжафганських переговорах - доля десятків тисяч бойовиків "Талібану" і воєнізованих груп, якими керують різні афганські польові командири, свобода слова, права жінок.

Раніше шеф Пентагону Марк Еспер заявляв про можливість скорочення американської військової присутності в Афганістані і без мирної угоди.

Наразі в Афганістані розміщені порядку 12-13 тис. американських військовослужбовців, з яких п'ять тисяч і беруть участь у контртерористичних операціях. Коли саме розпочнеться виведення військових невідомо, але цей процес займе приблизно "пару місяців", і в Афганістані залишаться приблизно 8-9 тис. військовослужбовців, уточнило джерело американського телеканалу NBC.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА