08:14 04.12.2019

На МКС вивчатимуть вплив невагомості на рослини

3 хв читати
На МКС вивчатимуть вплив невагомості на рослини

Вантажний космічний корабель Cargo Dragon, що стартує в середу до Міжнародної космічної станції (МКС), доставить на її борт матеріали для експерименту з вивчення впливу невагомості на процес солодження ячменю, повідомляє Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).

За словами головного наукового співробітника Національної лабораторії МКС NASA Майкла Робертса, вивчення впливу мікрогравітації на процес солодження ячменю, починаючи від проростання зародка, важливе для розуміння того, як будуть реагувати рослини. Це необхідно "для розробки нових способів вирощування рослин для споживання в їжу під час далеких космічних польотів", сказав учений. У разі успіху експерименту на МКС вдасться відтворити пиво в умовах космосу.

Як повідомлялося, "вантажівка" американської компанії SpaceX, яку планується в середу вивести на орбіту ракетою-носієм Falcon 9, повинна доставити на МКС близько 2,5 тонни продовольства, а також обладнання і матеріали для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Серед іншого на МКС буде доставлено гіперспектральний сенсор (Hyperspectral Imager Suite - HISUI) японського космічного агентства JAXA для спостереження за впливом видобутку нафти, газу і мінералів на прибережні райони. "Вантажівка" також привезе на станцію 40 мишей для проведення експериментів із зменшення впливу невагомості на їх кістково-м'язовий апарат, після завершення якого гризуни будуть відправлені на Землю з капсулою корабля, що спускається.

19-й за рахунком запуск "вантажівки" Cargo Dragon до МКС в рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX планується здійснити з 40-го пускового комплексу на авіабазі на мисі Канаверал в штаті Флорида.

Це буде вже третій політ багаторазової "вантажівки" до МКС. За повідомленням компанії SpaceX, корабель раніше вже двічі побував у космосі - у вересні 2014 року і в червні 2017 року.

Через дві хвилини після старту від американської ракети-носія Falcon 9 повинен відокремитися перший багаторазовий ступінь, який потім здійснить керовану посадку на плавучій платформі Of Course I Still Love You в Атлантиці.

Наразі Cargo Dragon є єдиним космічним кораблем для постачання МКС, здатним повертати вантажі на Землю.

Стиковка "вантажівки" з МКС запланована на 7 грудня. Вона буде здійснюватися шляхом захоплення "вантажівки" 17-метровою автоматичною рукою-маніпулятором Canadarm-2 МКС і подальшим приєднанням її до американського сегменту станції - модуля Harmony. "Ловити" корабель буде італійський астронавт Лука Пармітано. А процес його безпосереднього стикування зі станцією буде здійснюватися за командами з Центру управління польотами NASA в Х'юстоні.

Cargo Dragon буде перебувати в складі МКС близько місяця. Потім він буде виведений з орбіти, і його капсула, що спускається, приводниться в Тихому океані поблизу Каліфорнії. Корабель доставить на Землю результати експериментів, проведених екіпажем МКС на орбіті, загальною вагою більше 1,5 тонн.

З 2012 до 2019 року компанія SpaceX здійснила 20 запусків вантажних кораблів Dragon до МКС. Один із них закінчився невдачею через аварію ракети-носія Falcon 9. Належна Ілону Маску компанія SpaceX має контракт з NASA на 20 запусків корабля сумою $ 2 млрд.

Зараз екіпаж станції складається з росіян Олександра Скворцова і Олега Скрипочки, американців Ендрю Моргана, Христини Кук і Джесіки Меїр, а також італійця Луки Пармітано.

Слідом за Cargo Dragon до МКС-6 грудня відправиться вантажний корабель "Прогрес МС-13". Він пристикується в автоматичному режимі до модуля "Пірс" 9 грудня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА