14:24 03.12.2019

СБУ оголосила в розшук Цемаха

2 хв читати
СБУ оголосила в розшук Цемаха

Підозрюваного у справі про аварію "Боїнга" "Малайзійських авіаліній", рейс МН17, Володимира Цемаха оголошено в розшук за запитом Служби безпеки України, повідомляється на сайті Міністерства внутрішніх справ України.

На картці Цемаха в розділі "Особи, які переховуються від органів влади" на сайті МВС датою його зникнення значиться 23 вересня 2019 року, категорія - "особа, яка переховується від органів досудового розслідування", стаття обвинувачення - ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) і ч. 1 ст. 258-3 (сприяння терористичній організації) Кримінального кодексу України. Зазначено, що запобіжний захід до нього не застосовувався.

Як повідомлялося, раніше утримуваного під вартою в Україні, але потім випущеного з-під арешту Цемаха в голландській прокуратурі вважають підозрюваним у справі про знищення "Боїнга" рейсу MH17 у небі над Донбасом улітку 2014 року, який володіє важливою інформацією.

Українська сторона передала Цемаха Росії 7 вересня у рамках взаємного звільнення утримуваних осіб, після чого він повернувся на непідконтрольну Україні територію Донбасу.

11 вересня Нідерланди перекваліфікували Цемаха, який раніше вважався ключовим свідком у справі про знищення в небі над Донбасом у 2014 році малайзійського "Боїнга", рейс MH17, на підозрюваного у цій же справі.

Прокуратура Нідерландів вимагала негайного арешту Цемаха для його екстрадиції до Нідерландів і 2 грудня заявила, що РФ свідомо дозволила йому поїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам. Зазначено, що хоча РФ не видає своїх громадян, для екстрадиції Цемаха не було перешкод, оскільки він є громадянином України.

Водночас у прокуратурі наголосили, що зазначені події не вплинуть на початок кримінального процесу щодо МН17, запланованого на 9 березня 2020 року на 10:00 у приміщенні суду Justitieel Complex Schiphol.

Раніше Цемах проживав у місті Сніжному. У 2014 році на початку збройного конфлікту на Донбасі він став там командиром ППО. Саме в Сніжному наприкінці червня 2019 року Цемаха затримали українські спецслужби й вивезли на контрольовану Києвом територію. Дочка Цемаха живе в Харцизьку.

Малайзійський Boeing, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура рейсом MH17, був збитий 17 липня 2014 року поблизу Донецька в зоні збройного конфлікту на Донбасі. На борту перебували 298 людей, усі вони загинули.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА