11:45 29.03.2019

Суд відкрив провадження у справі за позовом УПЦ (МП) до Мінкульту України через необхідність внесення змін до статуту в частині перейменування

3 хв читати
Суд відкрив провадження у справі за позовом УПЦ (МП) до Мінкульту України через необхідність внесення змін до статуту в частині перейменування

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Київської митрополії Української православної церкви (Московського патріархату) до Міністерства культури України про скасування наказу про затвердження релігієзнавчої експертизи зі встановлення переліку релігійних організацій (об'єднань), що підпадають під дію норм закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба Окружного адмінсуду столиці, позивач просить визнати протиправними дії міністерства щодо розміщення на його офіційному сайті і в газеті "Урядовий кур'єр" переліку релігійних організацій, що підпадають під норми ч.7 і 8 ст.12 закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" та яким необхідно внести зміни до свого статуту (положення) та подати їх на реєстрацію в установленому порядку.

"Справу розглядатимуть за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи", - повідомили в прес-службі суду.

Як повідомлялося, Верховна Рада 20 грудня 2018 року ухвалила закон, що зобов'язує УПЦ (МП) у своїй назві вказати приналежність до Російської православної церкви. 22 грудня 2018 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон.

Документ передбачає: релігійна організація, що входить до структури релігійної організації із центром у державі, що вчинила військову агресію проти України і тимчасово окупувала її територію, зобов'язана в назві відображати належність до такого центру за межами країни. Вона буде зобов'язана в своєму статутному назві повністю вказувати назву тієї організації, частиною якої вона є, і центр якої розташований за межами України, з допустимим додаванням слів "в Україні".

Відповідно до закону, якщо протягом чотирьох місяців церква з центром у РФ не подасть на реєстрацію зміни до статуту про перейменування, її статут у цій частині втратить силу.

Мінкультури здійснило релігієзнавчу експертизу і оприлюднило перелік релігійних організацій, яким необхідно внести зміни до своєї назви і статуту, вказавши серед них і УПЦ (МП). Відомство нагадує, що ці організації протягом 3 місяців мають внести до свого статуту зміни в частині перейменування і подати їх на реєстрацію в установленому порядку, а якщо вони не виконуватимуть вимоги закону про перейменування, їхню діяльність може бути припинено рішенням суду.

Міністерство культури України констатує, що якщо релігійна організація не буде виконувати вимоги закону про перейменування, її діяльність може бути припинена за рішенням суду. Мінкультури також зазначає, що суд розглядає справу про припинення діяльності релігійної організації у порядку позовного провадження, передбаченого Цивільним процесуальним кодексом України, за заявою органу, уповноваженого здійснювати реєстрацію статуту конкретної релігійної організації або прокурора.

В УПЦ (МП) стверджують, що вони не підпадають під закон, що зобов'язує релігійні організації вказувати в назві свій релігійний центр, якщо такий розташований у країні-агресора. Згідно з позицією УПЦ (МП), їхній адміністративний центр розташований не в Москві, а в Києві, а зв'язок із Москвою у них лише духовний.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

На Закарпатті стався конфлікт за участю співробітників ТЦК, поліція розслідує справу

На Донеччині від ворожого вогню постраждали 13 населених пунктів, загинуло троє людей, поранені семеро

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА