16:55 08.03.2019

Американський космічний корабель Crew Dragon успішно приводнився в Атлантиці - NASA

3 хв читати
Американський космічний корабель Crew Dragon успішно приводнився в Атлантиці - NASA

Капсула новітнього американського космічного корабля багаторазового використання Crew Dragon компанії SpaceX в п'ятницю о 15:45 за Києвом після п'ятиденного спільного польоту в складі Міжнародної космічної станції (МКС) успішно приводнилася в Атлантиці, повідомило Національне управління США з аеронавтики і дослідження космічного простору ( NASA).

Раніше в п'ятницю корабель відстикувався від МКС.

Після п'ятигодинного автономного польоту він, скинувши негерметичний вантажний відсік, зійшов з орбіти. У щільних шарах атмосфери над капсулою розкрилися парашути, і вона потім зробила м'яке приводнення в 200 милях від узбережжя штату Флорида.

Найближчим часом капсулу, яка доправила 136 кг вантажу, зокрема, результати наукових експериментів, проведених екіпажем МКС, буде піднято з поверхні води на спеціальне рятувальне судно компанії SpaceX за допомогою крана.

Разом з кораблем на Землю повернувся одягнений у скафандр манекен на ім'я Ріплі, названий на честь героїні фантастичного фільму "Чужі". Датчики в скафандрі відстежували "стан" командира корабля на всіх етапах польоту і посадки.

Як повідомлялося, Crew Dragon було виведено на орбіту 2 березня ракетою-носієм Falcon 9 компанії SpaceX, яка стартувала з історичного стартового комплексу 39А на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида), з якого на Місяць запускалися американські "Аполлон" із астронавтами на борту. З космічною станцією корабель зістикувався самостійно в автономному режимі 3 березня.

Це перший випробувальний політ новітнього американського корабля Crew Dragon, який, крім іншого, оснащений системою екстреної евакуації екіпажу на випадок аварії на старті.

Перша багаторазова ступінь ракети-носія Falcon 9 після запуску корабля зробила успішну керовану посадку на плавучій платформі в Атлантиці.

Перший пілотований політ з екіпажем у складі астронавтів-ветеранів Дуга Херлі і Боба Бенці, які раніше літали на "Шаттл", заплановано здійснити в липні цього року. Корабель відправиться на МКС у двотижневий політ. До цього, в червні, буде проведено ще один випробувальний запуск корабля за неповною циклограмою для перевірки надійності системи аварійного порятунку капсули екіпажу. Crew Dragon обладнаний вісьмома двигунами SuperDraco, які в разі аварії ракети-носія Falcon 9, моментально відведуть корабель від ракети.

Після цього корабель буде сертифіковано NASA для польотів астронавтів на МКС.

У разі успіху вже цього літа США через вісім років після завершення американської програми багаторазових "Шатлів" у 2011 році знову отримають власний корабель для польотів астронавтів на орбіту. Наразі єдиним засобом доставки американських астронавтів на МКС є російські кораблі "Союз". Вартість польоту на "Союзі" для американських астронавтів становить $82 млн.

Належна Ілону Маску приватна компанія SpaceX розробляє свій пілотований корабель у рамках контракту з НАСА на суму $2,6 млрд. Компанія має також контракт із NASA в розмірі $2 млрд на 20 запусків корабля в варіанті космічної "вантажівки".

Наразі корпорація Boeing у рамках контракту з NASA на суму $ 4,2 млрд також працює над створенням пілотованого корабля, який називається CST-100 Starliner. Пілотований політ корабля заплановано здійснити в серпні 2019 року. Перед цим також відбудуться два запуски з випробуванням роботи його системи аварійного порятунку. Перший з них має відбутися в квітні поточного року. На відміну від корабля компанії SpaceX, який приводняється в океані, корабель CST-100 Starliner приземлятиметься на сушу в західній частині США.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА