13:32 28.02.2019

САП про рішення КС: Резонансні справи, в яких є також недостовірність декларування, можуть залишитися без інструментів для доказування

3 хв читати
САП про рішення КС: Резонансні справи, в яких є також недостовірність декларування, можуть залишитися без інструментів для доказування

 У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП) побоюються, що через рішення Конституційного Суду України про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення у трьох резонансних справах буде втрачена можливість довести злочин і за іншою статтею (декларування недостовірної інформації).

"Результатом його (рішення КС - ІФ) безумовного виконання буде припинення кримінального переслідування всіх цих осіб у визначеній процесуальним законом формі - закриття детективами НАБУ справ, в яких про підозру повідомлено ще не було; закриття прокурорами САП справ щодо підозрюваних, справи стосовно яких ще не передані до суду; зміна або відмова від обвинувачення в справах, які вже перебувають у суді", - йдеться в повідомленні САП на Facebook-сторінці в четвер.

У прокуратурі зазначили, що новина про рішення КС була особливо "очікуваною" в чотирьох справах - стосовно колишнього прокурора сил АТО Костянтина Кулика, судді з Луганської області, міністра інфраструктури Володимира Омеляна і глави Державної аудиторської служби України (Держаудит) Лідії Гаврилової, обвинувальні акти в яких передані до суду в 2016-2019 роках.

"Неконституційність статті про незаконне збагачення зумовлює неприпустимість усіх доказів, зібраних під час розслідування передбаченого нею злочину - перш за все, результатів негласних слідчих (з розшуку) дій. Тому в трьох останніх справах прокурори САП змушені переглянути доказову базу і визначитися щодо можливості продовження доведення хоча б злочину, передбаченого ст. 366-1 КК України (декларування недостовірної інформації) ", - констатували в САП, зазначивши, що це - легкий злочин, на відміну від нечинної тепер статті 368-2, що передбачає до 10 років позбавлення волі і конфіскацію майна.

"Випереджаючи будь-які інсинуації - ситуація, коли у результаті цієї "втрати" доказів незаконного збагачення банально не залишиться інструментів для доведення недостовірності декларування, є абсолютно ймовірною", - наголосили в прокуратурі.

Стосовно ж кримінального провадження щодо колишнього прокурора сил АТО, йому інкримінувалося лише незаконне збагачення, тому від обвинувачення у скоєнні цього злочину прокурор САП має відмовитися вже на наступному судовому засіданні.

"На четвертому році діяльності САП цей випадок, на жаль, не поодинокий приклад серйозної зміни правил кримінального переслідування у бік ускладнення виконання своїх функцій саме стороною обвинувачення, але перший, коли знівельовано результати вже виконаної роботи", - шкодують у САП.

Як повідомлялося, КС за конституційним поданням 59 народних депутатів України визнав неконституційною ст. 368-2 КК України про незаконне збагачення, оскільки її положення не відповідають принципам верховенства права і презумпції невинуватості.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

У відповідь на це президент України Петро Порошенко заявив, що вносить до парламенту невідкладний законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення з урахуванням висновку КС.

Зміни до ст. 368-2 КК про незаконне збагачення з'явилися в 2015 році. Відповідний законопроект №1660-д український парламент прийняв у цілому в лютому 2015 року. Він став одним із законопроектів в пакеті антикорупційних ініціатив і був умовою для лібералізації візового режиму з ЄС, а також продовження співпраці України з Міжнародним валютним фондом (МВФ). У січні 2018 року група з народних депутатів спробувала декриміналізувати статтю про незаконне збагачення, зареєструвавши відповідний законопроект №7499. Однак ініціатива викликала резонанс, внаслідок якого нардепи відкликали проект закону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бійці ГУР знищили новітню російську антидронову РЛС "рєпєйнік" вартістю $100 тис.

Російські війська атакували промисловий об'єкт Запоріжжя, без жертв - ОВА

Підрозділи Сил оборони України перемістилися на нові рубежі на захід від Бердичів, Семенівки та Новомихайлівки для збереження життя захисників - Сирський

ВИБУХ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ, ПОВІТРЯНІ СИЛИ ПОПЕРЕДЖАЛИ ПРО ЗАГРОЗУ ЗАСТОСУВАННЯ БАЛІСТИЧНОЇ ЗБРОЇ – ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У регіонах РФ, які можуть бути вразливими для українських БПЛА, скасували паради до 9 травня - британська розвідка

Унаслідок підриву гранати в Києві вночі постраждали двоє людей - поліція

Росіяни скинули 11 КАБ на правобережну частину Херсонської області - ОВА

Через обстріли РФ понад 260 абонентів у Миколаївській і Харківській областях залишилися без газу

Держприкордонслужба з наближенням Великодня фіксує чистий приплив в Україну

Заблоковано понад 2500 вебсайтів з азартними іграми - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА