13:50 01.02.2019

Член наглядової ради НСТУ запропонував переголосувати питання розірвання контракту з Аласанією на відкритому засіданні

3 хв читати
Член наглядової ради НСТУ запропонував переголосувати питання розірвання контракту з Аласанією на відкритому засіданні

Член наглядової ради "Національної суспільної телерадіокомпанії України" (НГТУ) Євген Глібовицький виступив з ініціативою скасувати результати голосування наглядової ради, яка на закритому засіданні підтримала рішення про розірвання контракту з Зурабом Аласанією, і провести відкрите засідання наглядової ради, на розгляд якої знову винести це питання.

"Сьогодні вранці я запропонував членам наглядової ради ПАТ "НСТУ" вихід із ситуації, що склалася, яка відповідає і закону, і українській практиці правління. Скасувати результати голосування про розірвання контракту із Зурабом Аласанією як такі, що містять процедурні порушення і не є оформленими відповідно до вимог закону про суспільне телебачення і радіомовлення України та не дозволяють встановити точний результат голосування", - написав Є.Глібовицький на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Він зазначив, що викликає сумніви відсутність встановленого мотиву, який за законом міг би бути підставою для відставки, a також результат голосування. "При трьох голосах "проти", принаймні, за різними свідченнями від чотирьох до шести членів наглядової ради зараз стверджують, що вони голосували "проти"... Якщо допустити, що хтось із членів наглядової ради проголосував за відставку, але говорить неправду, публічно стверджуючи, що був/була проти - виникає питання про сумлінність членів наглядової ради або наявність тиску на них", - написав Є.Глібовицький.

За його словами, є й інші процедурні проблеми, які він очікує побачити в судових позовах щодо голосування в четвер. Член наглядової ради НСТУ наголошує, що сукупність цих підозр ставить під сумнів результат голосування.

Є.Глібовицький пропонує відповідно до визначеної законом процедури скликати наступне засідання наглядової ради, на порядок денний якої винести питання про відповідальність голови правління ПАТ "НСТУ"; провести відкрите засідання наглядової ради з розглядом цього питання відповідно до вимог закону. "Якщо будуть визначені законом підстави - провести відкрите голосування, яке визначить, чи залишиться Зураб Аласанія на посаді, або залишає посаду", - написав він.

"В іншому разі я не бачу, як цей склад наглядової ради може далі бути гарантом довіри до незалежності суспільного мовлення, і повинен піти у відставку в повному складі. Для цього теж є правові підстави. М'яч на боці наглядової ради ПАТ "НСТУ", - резюмував Є.Глібовицький.

Як повідомлялося, наглядова рада НСТУ в четвер 9 голосами з 12 підтримала розірвання контракту з З.Аласанією, про що повідомила член наглядової ради Світлана Остапа. Народний депутат фракції "Блоку Петра Порошенка" Мустафа Найєм підтвердив цю інформацію, зазначивши, що "причини поки що не відомі, юридична обґрунтованість - теж".

З.Аласанія заявив, що питання його відставки в порядку денному наглядової ради не стояло, і причини такого рішення йому не відомі. Він заявив, що при прийнятті цього рішення були "порушені всі процедури" й у зв'язку з цим після оприлюднення причин "судова боротьба можлива й навіть обов'язкова".

Кабінет Міністрів призначив З.Аласанію генеральним директором НТКУ 26 березня 2014 року.

1 листопада 2016 року він заявив про подання заяви про звільнення з обійманої посади за власним бажанням через проблеми з бюджетом пісенного конкурсу "Євробачення-2017" і аналогічні складнощі з державним фінансуванням формованого в Україні на базі НТКУ Суспільного телебачення та значним психологічним навантаженням через тиск із боку громадськості та політиків.

10 квітня 2017 року наглядова рада суспільного мовлення обрала З.Аласанію новим головою правління.

У липні 2018 року колишні журналісти НСТУ закликали Державний комітет телебачення і радіомовлення розірвати контракт із З.Аласанією. При цьому його обвинувачували у запровадженні цензури, участі в корупційних скандалах, розвалі регіональних телерадіокомпаній, закритті програм на низку тем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА