19:49 09.11.2018

Луценко пояснив, що залишається працювати генпрокурором

3 хв читати
Луценко пояснив, що залишається працювати генпрокурором

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявляє, що повернення президентом України Петром Порошенком заяви про відставку означає продовження його роботи на посаді генпрокурора.

Відповідаючи в інтерв'ю на телеканалі "Прямий" на запитання про те, чи означає повернення президентом заяви, що Ю.Луценко залишається працювати генпрокурором, той сказав: "Якщо коротко, то так".

За словами Ю.Луценка, він мав з огляду на ситуацією, що склалася, заявити про відставку, але Верховна Рада висловила, по суті, "вотум довіри", а президент повернув заяву. Таким чином, як наголосив Ю.Луценко, він продовжує нести відповідальність як генпрокурор.

"Я вважаю, що вчинив так, як учить нас європейська практика - у разі гострого громадського обурення відповідальний за ту чи іншу ділянку роботи пропонує відправити себе у відставку. Якщо в нашому випадку президент і парламент на це погоджуються, так і бути... Якщо парламент мені висловив недовіру аж 38 голосами, а значить - це вотум довіри, то це означає, що я вимушений працювати далі", - пояснив він.

Як повідомлялося, 6 листопада Ю.Луценко з трибуни Верховної Ради заявив, що подав заяву про відставку через політичний піар навколо розслідування вбивства активістки Катерини Гандзюк та нівелювання роботи правоохоронних органів у цій справі.

Після цього на прохання першого віце-спікера парламенту Ірини Геращенко у Верховній Раде поставили на рейтингове (попереднє) голосування питання про можливість відставки генерального прокурора України. За підсумками голосування 38 парламентарів проголосували "за", 116 - "проти".

7 листопада прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган підтвердила, що Ю.Луценко подав президенту України П.Порошенку заяву про свою відставку.

Увечері 8 листопада в ефірі одного з телеканалів генпрокурор заявив, що президент розгляне його заяву про відставку після повернення з-за кордону.

"У мене з президентом була гостра розмова, він не сприйняв мого кроку, він про нього дізнався за п'ять хвилин до мого заходження до Верховної Ради, але тим не менше я сказав, що це моє принципове рішення. Він сказав, що прийме рішення після повернення з-за кордону", - сказав тоді Ю.Луценко.

9 листопада в прес-службі Адміністрації президента агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що П.Порошенко не прийняв заяву генпрокурора про відставку: "Президент повернув заяву генпрокурора, враховуючи, що Юрій Луценко отримав вотум довіри в парламенті (лише 38 голосів "за" відставку під час рейтингового голосування)".

Згідно з Конституцією України, прокуратуру очолює генеральний прокурор, якого призначає та звільняє з посади з відома Верховної Ради президент України. Термін повноважень генпрокурора становить шість років.

Згідно зі ст. 42 закону України "Про прокуратуру", генеральний прокурор України звільняється з адміністративної посади президентом України за згодою Верховної Ради у зв'язку з поданням заяви про дострокове припинення повноважень на адміністративній посаді за власним бажанням.

Ю.Луценка призначено генпрокурором України в травні 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Король Чарльз ІІІ повернеться до виконання державних обов'язків наступного тижня

У КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРАЦЮЮТЬ СИЛИ ПВО! ЗАФІКСОВАНО РУХ ВОРОЖИХ БПЛА - ОВА

Війська РФ за минулий день обстріляли 11 громад Сумської області

На півдні України знищено три розвідувальні та один ударний БПЛА

Росіяни п’ять разів обстріляли Нікополь зі ствольної артилерії

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА