11:20 18.10.2018

ВР дозволила передати в користування Вселенському патріархату Андріївську церкву в Києві

2 хв читати
ВР дозволила передати в користування Вселенському патріархату Андріївську церкву в Києві

Верховна Рада прийняла за основу і в цілому президентський законопроект (№9208) "Про особливості користування Андріївською церквою Національного заповідника "Софія Київська".

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", таке рішення підтримали 237 народних депутатів на пленарному засіданні парламенту в четвер.

За словами керівника комітету з питань духовності Миколи Княжицького, передача Андріївської церкви Вселенському патріархату не суперечить українському законодавству.

"Він дійсно виписаний у межах законодавства, він доручає Кабінету Міністрів віддати в користування цю пам'ятку архітектури, лише в користування, він не суперечить українському законодавству, але свідчить про політичну позицію і президента України, і українського парламенту", - сказав М.Княжицький.

Законопроект передбачає, що Андріївська церква (адреса: м. Київ, Андріївський узвіз, 23), яка є об'єктом культурної спадщини і пам'яткою архітектури та перебуває державній власності, передається у безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій.

"Використання Андріївської церкви Вселенським патріархатом здійснюється з додержанням законодавства про охорону культурної спадщини", - йдеться в документі.

Також проект закону пропонує внести зміни до закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", доповнивши його статтею 17-1, згідно з якою передача Андріївської церкви в постійне користування не спричиняє виключення її з переліку об'єктів нерухомої культурної спадщини Національного заповідника "Софія Київська".

Згідно із законопроектом, договір про надання в постійне користування Андріївської церкви має містити такі умови: найменування культової споруди як об'єкта державної власності, як пам'ятки культурної спадщини національного значення, умови та режим використання, збереження, охорони та утримання в належному стані пам'ятки національного значення, доступу до такої пам'ятки відповідно до законодавства про охорону культурної спадщини тощо.

На думку автора, передача Андріївської церкви в користування Вселенському патріархату сприятиме прискоренню отримання томосу - визнання Всесвітнім православ'ям помісної православної церкви України.

"Держава намагається всебічно надавати підтримку, у межах чинного законодавства, цьому процесу та створити гідні умови для здійснення своїх надзвичайно важливих представницько-комунікативних функцій екзархами Вселенського патріархату. Повноцінне ж функціонування цього представництва, серед іншого, потребує також забезпечення належною гідною культовою спорудою, в якій посланці Вселенського патріархату зможуть регулярно здійснювати богослужіння", - йдеться в пояснювальній записці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У центрах рекрутингу української армії повістки не вручатимуть - Міноборони

На Дніпропетровщині внаслідок ворожих обстрілів пошкоджені три кафе, шість приватних будинків - голова ОВА

"Ліси України" навесні 2024р. виконали план посадки лісів на 102%

ВР пропонують зрівняти у правах жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років, на звільнення з військової служби під час війни - законопроєкт

Шмигаль про розблокування вантажопотоку на українсько-польському кордоні: сподіваємося, ми перегорнули цю сторінку у відносинах із Польщею

Керівника угруповання з переправлення ухилянтів за кордон екстрадовано з Болгарії

Латвія передасть Україні новий пакет військової допомоги, який допоможе поліпшити ППО - прем'єр

У Києві відкрили перший центр рекрутингу української армії

Кабмін виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів - Шмигаль

Житлову субсидію на неопалювальний сезон для більшості українців буде перепризначено автоматично - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА