13:20 28.09.2018

Екс-бійцям роти "Торнадо" повідомлено про нову підозру в підготовці до втечі з-під варти

3 хв читати
Екс-бійцям роти "Торнадо" повідомлено про нову підозру в підготовці до втечі з-під варти

Військова прокуратура Київського гарнізону Центрального регіону України повідомила колишньому командиру роти "Торнадо" й екс-бійцям роти про нову підозру в підготовці до втечі з-під варти.

Як повідомляє у п'ятницю прес-служба Генеральної прокуратури України, 24 вересня 2018 року зазначеним особам додатково повідомлено про нову підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 393 Кримінального кодексу України (підготовка до втечі з місця позбавлення волі або з-під варти).

У Генпрокуратурі нагадали, що організована злочинна група ув'язнених із числа колишніх співробітників роти "Торнадо" за пособництва працівників ГУ "Київський слідчий ізолятор", скоїли тяжкі й особливо тяжкі злочини - масові заворушення, що супроводжувалися підпалами, захопленням будівлі, опором представникам влади із застосуванням зброї та інших предметів; чинення опору співробітникам правоохоронних органів, погрози вбивством і насильством стосовно правоохоронців, а також незаконне зберігання вибухових пристроїв.

У зв'язку з цим 20 серпня екс-командиру роти "Торнадо", який є організатором злочинів, і трьом екс-бійцям роти - членам організованої групи повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 342 (опір працівникові правоохоронного органу), ч .4 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу), ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Крім того, як зазначають у Генпрокуратурі, встановлено ще чотирьох співучасників - екс-бійців зазначеної роти, яким 24 вересня 2018 року також повідомлено про підозру у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 393 (підготовка до втечі з місця позбавлення волі або з-під варти), ч. 1 ст. 294 (масові заворушення), ч. 2 ст. 342 (опір працівникові правоохоронного органу) Кримінального кодексу України.

"Усі вісім підозрюваних, зокрема колишній командир і бійці роти "Торнадо", утримуються під вартою на підставі винесеного судом обвинувального вироку в іншому кримінальному провадженні", - зазначено в повідомленні.

Також трьом співробітникам Київського СІЗО повідомлено про підозру за фактами пособництва у скоєнні злочинів екс-"торнадівцями". Двом із них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а третього підозрюваного оголошено в розшук, і суд дав дозвіл на його затримання.

Як повідомлялося, 9 серпня в Київському СІЗО сталася надзвичайна подія: екс- "торнадівці" готували бунт у СІЗО в Києві, а коли правоохоронці вирішили провести в них обшук, заблокувалися і чинили опір. Один із правоохоронців дістав травм.

Встановлено, що ув'язнені, використовуючи засоби мобільного зв'язку, діючи за попередньою змовою групою осіб, з погрозою вбивства, "чинять тиск на іноземного громадянина, вимагаючи від нього передання їм майна і/або права на майно, а також готують організацію масових заворушень і закликають до їх вчинення в'язнів цієї установи". В рамках цієї справи проводився обшук, під час якого виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, заборонені предмети, зокрема зброю (від саморобних вибухових пакетів до холодної зброї).

Під час проведення обшуку з боку ув'язнених і фігурантів кримінального провадження чинився опір співробітникам Державної кримінально-виконавчої служби, військової прокуратури та Служби безпеки України. Зокрема, ув'язнені погрожували фізичною розправою і вбивством, облили співробітників правоохоронних органів бензином і намагалися підпалити, а також кидали саморобні вибухові пристрої, начинені металевими предметами, внаслідок чого правоохоронцям заподіяно тілесні ушкодження, зазначили в Генпрокуратурі.

Крім того, під час слідчих дій у Київському СІЗО 9 серпня група в'язнів, колишніх бійців роти "Торнадо", погрожувала фізичною розправою та вбивством правоохоронцям: одного з них облили бензином і намагалися підпалити.

17 червня 2015 року в Луганській області було затримано і заарештовано вісьмох осіб, зокрема сімох бійців роти "Торнадо". У березні 2016 року було затримано ще двох екс- "торнадівців". Їх визнали винними у викраденні людей, автотранспорту, тортурах, незаконному проникненні в житло та інших злочинах. При цьому з усіх підсудних суд зняв обвинувачення у створенні злочинної організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА