10:00 28.09.2018

SEC через суд хоче відсторонити Маска від управління публічними компаніями через обман інвесторів

2 хв читати
SEC через суд хоче відсторонити Маска від управління публічними компаніями через обман інвесторів

Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) подала позов до суду проти глави Tesla Ілона Маска, вимагаючи відсторонити його від управління публічними компаніями, зокрема створеної ним Tesla, через обман інвесторів.

SEC, згідно з повідомленням на сайті комісії, звинувачує Маска в публікації в серпні серії твітів, які містили неправдиву інформацію про швидкий викуп акцій компанії. Комісія вимагає заборонити І.Маску обіймати посади керівника або директора в публічній компанії.

Позов до суду комісія подала після рішення Маска та його юристів відмовитися від позасудового врегулювання спору, пише The Wall Street Journal. Умови угоди вже були схвалені комісією і на четвер планувалася публікація прес-релізу. Проте юристи Tesla відкликали свою згоду на угоду, і комісія вирішила подати позов до суду.

Діяльність Tesla тісно пов'язана з ім'ям її засновника і керівника, який має на ринку імідж візіонера та новатора. На вечірніх торгах у четвер акції компанії рухнули майже на 10%.

Сам І.Маск назвав позов необґрунтованим і заявив, що дії комісії "глибоко розчарували" його. Він заявив, що завжди діяв "у найкращих інтересах правди, прозорості та інвесторів".

І.Маск 7 серпня написав у своєму мікроблозі у Twitter, що має намір викупити Tesla за ціною $420 за акцію, тобто з 20%-ю премією, за допомогою позикових коштів. При цьому він додав, що "фінансування забезпечене".

У зверненні І.Маска до працівників компанії зазначалося, що перехід Tesla в приватні руки дасть змогу уникнути "диких коливань ціни акцій, що є ключовим чинником, який відволікає, для всіх, хто працює в компанії", а також "зведе нанівець" стимули для гри на пониження вартості акцій.

Через 17 днів після заяви І.Маск відмовився від планів зробити компанію приватною.

За даними комісії, засновник Tesla не обговорював угоди з потенційними інвесторами і не мав підтвердження фінансування.

Акції компанії після твітів Маска злетіли більш ніж на 10%. Враховуючи, що потім ціни впали, деякі інвестори зазнали втрат.

SEC почала розслідування заяв глави Tesla, вона також з'ясовувала, чому таку важливу інформацію він поширив через Twitter, а не через більш звичні для інвесторів канали розкриття, такі як стрічки агентств.

Відповідно до законодавства США компанії та їхні топ-менеджери не мають права давати недостовірну інформацію щодо значимих корпоративних подій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА