18:13 18.09.2018

Суд звузив доступ слідству до інформації з телефону журналістки Седлецької

3 хв читати
Суд звузив доступ слідству до інформації з телефону журналістки Седлецької

Апеляційний суд Києва скасував рішення Печерського райсуду столиці про доступ до інформації з мобільного телефону головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької в рамках справи про ймовірне розголошення держтаємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником і виніс нове рішення, яким лише частково задовольнив клопотання органів досудового слідства.

"Надано частковий доступ до речей і документів та отримання їхніх копій, які перебувають у розпорядженні мобільного оператора "Київстар", а конкретно – лише до відомостей про дату, час і місце перебування абонентського номера Седлецької", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес -службі Апеляційного суду Києва у вівторок.

Водночас суд відмовив у задоволенні решти клопотання слідчого. "А саме, що стосується смс-повідомлень та іншої інформації", - зазначили в прес-службі суду.

Агентству уточнили, що доступ до інформації, яку просило слідство, надано лише в межах "місцезнаходження номера за період із 19 липня 2016 року до 16 листопада 2017 року в рамках базових станцій оператора" - в районі, де розташовується будівля Національного антикорупційного бюро України.

Як повідомлялося, 4 вересня редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора Наталії Седлецької, і розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталії Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці та даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - ідеться в заяві на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко у Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецької, до якої отримали доступ прокурори, не включає змісту розмов, і не буде ніякого втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Суд дозволив провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це зумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька є разом з іншими громадянами можливим свідком.

За підсумками зустрічі з генпрокурором нардеп фракції "Блок Петра Порошенка" Ольга Червакова повідомила, що Ю.Луценко ініціював листа до оператора мобільного зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефону Н.Седлецької.

Генпрокуратура отримала також дозвіл суду на перевірку смс-повідомлень (за 17 місяців) у телефоні журналістки видання "Новое время" Крістіни Бердинських.

8 вересня в Парламентській асамблеї Ради Європи висловили занепокоєння через рішення суду надати доступ ГПУ до інформації в телефоні Н.Седлецької та закликали українську владу забезпечити дотримання її прав на конфіденційність джерел.

"Журналісти-розслідувачі відіграють основну роль "сторожового пса" в наших суспільствах, оскільки вони розслідують корупцію або зловживання владою. Їхня робота базується на різних джерелах, і вони мають право зберігати ці джерела в таємниці", - йдеться в заяві доповідача ПАРЄ з питань свободи ЗМІ та безпеки журналістів Джорджа Фолкса.

Він нагадав, що збереження конфіденційності джерел - "стандарт, встановлений Європейським судом з прав людини". "Закликаю українську владу забезпечити дотримання права журналіста Наталії Седлецької зберегти конфіденційність її джерел", - заявив Дж.Фолкс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА