19:04 14.08.2018

Інститут археології НАНУ продовжить розкопки на Поштовій площі в Києві

2 хв читати
Інститут археології НАНУ продовжить розкопки на Поштовій площі в Києві

Продовжувати розкопки на "ділянці прибережного міського кварталу Середньовічного Києва (XI-XIX ст.)" на Поштовій площі в Києві буде Інститут археології НАН України.

"Кілька днів тому Інститут археології підписав угоду з КП "Дирекція будівництва дорожньо-транспортних споруд" на проведення розкопок на Поштовій площі", - повідомив археолог, заступник голови правління Спілки археологів України Яків Гершкович у Києві у вівторок на прес-конференції щодо відновлення розкопок на Поштовій площі.

Він запевнив, що розкопки відбуватимуться за тісної співпраці з ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України".

За словами археолога, в. о. завідувача відділу археології Києва Інституту археології НАН України Всеволода Івакіна, спочатку необхідно дослідити територію, а потім уже розпочинати музеєфікацію.

Він наголосив, що місце розкопок та артефакти постійно зазнають атмосферного впливу, що їм шкодить, тому питання щодо розкопок необхідно вирішувати в найкоротші терміни.

Водночас ініціативна група громадян виступає проти укладеного договору в нинішній редакції, й у разі, якщо до них не дослухаються, має намір не допускати археологів. Зокрема, вони наполягають на тому, щоб до угоди було внесено згадки про подальшу музеєфікацію об'єкта.

"Найближчим часом ми надамо альтернативний текст угоди", - сказав один із членів ініціативної групи.

Як повідомлялося, під час реконструкції на Поштовій площі в Києві було знайдено пам'ятники, що мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII ст. і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

Верховна Рада 5 липня ухвалила постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Проект рішення щодо Поштової площі передбачає передачу земельної ділянки і недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", здійснення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" та подальше створення музею за проектом, який здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

На початку серпня Міністерство культури України заявило, що розпочинає процедуру надання Музею на Поштовій площі в Києві статусу пам'ятки національного значення.

8-9 серпня місце проведення розкопок було затоплене через прорив водопроводу, наступного дня "Київводоканал" відремонтував цей водопровід.

За словами начальника управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини Київської міськдержадміністрації Олександра Никоряка, розкопки на Поштовій площі продовжаться в 2019 році після альтернативного зміцнення паль.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА