16:55 18.07.2018

Вирішити проблему з хлором можна тільки запуском "Дніпроазоту", а власники не мають права шантажувати всю країну

2 хв читати

Вирішити проблему з постачаннями хлору, необхідного для роботи українських водоканалів, можна тільки шляхом запуску єдиного його виробника в країні "Дніпроазоту", зазначає директор Асоціації "Укрводоканалекологія" Олександр Шкінь.

"Проводять переговори з заводом. Іншого шляху я, на жаль, не бачу. І це питання бажано вирішити швидше, в найближчий тиждень. Я впевнений, що завод запустять", - сказав він на прес-конференції в середу в Києві.

О.Шкінь зазначив, що альтернативні варіанти у вигляді постачань хлору з Румунії, інших країн ЄС і Узбекистану є складними й дорогими.

"Це дуже великі обсяги, й не готові підприємства для заміщення будь-якими, навіть імпортними постачальниками. До 2014 року особливих проблем із цим не було і в разі чого хлор можна було взяти в Росії. Нині це зробити неможливо, до того ж хлор є продуктом подвійного призначення", - зазначив він.

Експерт наголосив, що постачання хлору з, наприклад, Узбекистану є занадто дорогими та складними для реалізації. З придбанням хлору з ЄС проблема в тому, що європейські цистерни не можуть проїхати українською залізницею через різну ширину колії.

О.Шкінь також зазначив, що на заводі "Дніпроазот" працюють близько 4 тис. осіб, які бояться втратити роботу, й цим користуються власники.

Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко зазначив, що в Кам'янському відбувся мітинг трудового колективу, який організував "спеціально запрошений" козачок "із Запоріжжя".

"Виробництво хлору до виробництва добрив не має ніякого стосунку. При цьому є два монополісти - "Дніпроазот" і Аульська хлоропереливна станція, які "тримають за горло" уряд і всю країну. У цивілізованій країні ніколи не допустили б такої ситуації, коли одна бізнес-група "тримає за горло" всю країну. І їхня вимога - ми вам не дамо хлору та води, доки ви нам не знизите ціну на газ. Знижувати ціну виробництва, впроваджувати якісь нові технології вони не хочуть", - сказав він.

О.Сергієнко зазначив, що Антимонопольний комітет абсолютно ні до чого в цій ситуації, тому що "Дніпроазот" - не природний монополіст, і в Україні немає вільного ринку рідкого хлору.

На його думку, уряд мав оголосити надзвичайний стан, примусово ввести тимчасовий менеджмент на підприємство й запустити виробництво. При цьому, за його інформацією, 3700 співробітників хочуть працювати і бояться втратити роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА