12:42 05.04.2018

На думку слідства, Бубенчик у 2014 році стріляв у правоохоронців без крайньої потреби

4 хв читати
На думку слідства, Бубенчик у 2014 році стріляв у правоохоронців без крайньої потреби

Адвокат сімей Небесної сотні Віталій Титич повідомив, що, на думку слідства, активіст Революції гідності Іван Бубенчик, якому в четвер суд продовжить обирати запобіжний захід, у 2014 році здійснив три прицільні постріли у співробітників правоохоронних органів, які не були причетні до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту, з метою дестабілізації ситуації тимчасового перемир'я між тодішньою владою і лідерами опозиції.

"Офіційна позиція слідства (з тексту підозри). Гр. Бубенчика затримали під час спроби виїхати за межі України й доправили до суду для обрання запобіжного заходу. Слідчі ДСР (департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури - ІФ) висунули йому підозру в тому, що з 7 до 8 ранку 20 лютого 2014 року на майдані Незалежності він зробив три прицільні постріли з мисливського карабіна "Сайга М3" (7,62x39), що спричинили: смертельне поранення прапорщика внутрішніх військ (ВВ) (стегнова артерія, смерть унаслідок масивної крововтрати); смертельне поранення прапорщика міліціонера "Беркут" (живіт, внутрішні органи, смерть унаслідок масивної крововтрати); поранення майора ВВ, тяжке тілесне ушкодження (плече (наскрізне) і грудної клітки", - повідомив В.Титич на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Адвокат зазначив, що І.Бубенчику інкримінується вбивство працівників правоохоронного органу у зв'язку з виконанням ними службових обов'язків і військовослужбовця у зв'язку з його діяльністю з охорони громадського порядку й замах на вбивство військовослужбовця, а також придбання і носіння вогнепальної зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу (п. п. 1, 12 ч. 2 ст. 115, ст. 348, ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України).

"Із тексту підозри випливає, що зазначені особи були направлені в місто Київ і залучені для забезпечення охорони громадського порядку в складі підрозділів внутрішніх справ і внутрішніх військ, співробітники яких не були причетні до злочинних дій стосовно учасників акцій протесту. Приблизно з 6:00 перебували у відповідних зведених щільно лавах ("монолітах"), шерензі від стели Незалежності на майдані Незалежності до вулиці Інститутської", - повідомив В.Титич.

"На думку слідства, Бубенчик І., встановивши, що правоохоронці та мітингувальники до активних дій не вдаються у зв'язку з перемир'ям між владою та лідерами опозиції, маючи наміри здійснити невибіркове застосування вогнепальної зброї на ураження, вчинив протиправні дії, діючи за попередньою змовою з іншими особами з метою дестабілізації ситуації тимчасового перемир'я, за відсутності обставин вчинення необхідної оборони або дій у стані крайньої потреби. Розуміючи, що такі його дії можуть призвести до ескалації протистояння - до застосування зброї проти учасників протестних акцій і, відповідно, до настання тяжких наслідків", - вказав В.Титич.

Як повідомлялося, учаснику акцій протесту на майдані Незалежності в Києві в 2014 році І.Бубенчику оголошено підозру у вчиненні вбивства працівника правоохоронного органу та військовослужбовця внутрішніх військ, а також у замаху на вбивство військовослужбовця.

У зв'язку з неодноразовими нез'явленнями на допит було прийнято рішення про примусове приведення І.Бубенчика до слідчого для проведення слідчих дій. Йому повідомили про підозру і звернулися до суду з клопотанням про обрання запобіжного заходу.

3 квітня прокурор департаменту спецрозслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури Олексій Донський заявив, що закон про амністію учасників Революції гідності, ухвалений 21 лютого 2014 року, не може бути застосований до активіста та учасника АТО І.Бубенчика, а також "є нікчемним", оскільки суперечить Кримінальному процесуальному кодексу.

4 квітня генпрокурор Ю.Луценко прийняв рішення про зміну групи прокурорів, які розслідують події під час Революції гідності в Києві в 2014 році, у зв'язку з кваліфікацією дій активіста Майдану І.Бубенчика, з якою він не згоден.

"Вважаю неправильною кваліфікацію дій учасника Революції гідності І.Бубенчика, яку визначили працівники департаменту спецрозслідувань Сергія Горбатюка. Після наради прийняв рішення про зміну групи прокурорів щодо цього епізоду розслідувань подій на Майдані, яку очолить мій заступник Анжела Стрижевська", - написав Ю.Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу.

У лютому 2016 року Генпрокуратура України вела розслідування за заявою І.Бубенчика про те, що він убив двох беркутівців 20 лютого 2014 року. С.Горбатюк тоді повідомив, що слідство має визначити, чи було це вбивство або самооборона.

І.Бубенчик - активіст Євромайдану, командир батальйону "Захід-2", учасник АТО, удостоєний державних нагород.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА