11:10 17.03.2018

Москва висилає 23 британських дипломатів і припиняє діяльність Британської ради в РФ

2 хв читати
Москва висилає 23 британських дипломатів і припиняє діяльність Британської ради в РФ

Викликаному 17 березня в МЗС Росії послу Великої Британії в Москві Лорі Брістоу передано ноту про те, що "у відповідь на провокаційні дії британської сторони і бездоказові звинувачення РФ у зв'язку з подією в місті Солсбері (Велика Британія) 4 березня", російська сторона у відповідь ухвалила низку рішень, повідомило у суботу МЗС РФ.

"Оголошуються персонами нон-грата і відсилаються у тижневий термін 23 дипломатичних співробітники посольства Великої Британії в Москві", – йдеться в повідомленні російського дипвідомства.

"Враховуючи диспаритет у кількості консульських установ двох країн, висловлюється згода РФ на відкриття та функціонування Генерального консульства Великої Британії в Санкт-Петербурзі. Відповідні процедури будуть здійснені відповідно до міжнародно-правової практики", – повідомили в МЗС РФ.

"У зв'язку з неврегульованістю статусу Британської Ради в Російській Федерацій припиняється її діяльність", – зазначили в російському зовнішньополітичному відомстві.

"Британська сторона попереджена, що у разі, якщо будуть зроблені подальші дії недружнього характеру щодо Росії, російська сторона залишає за собою право вжиття інших відповідних заходів", – додали в МЗС РФ.

Як повідомлялося, 4 березня у Великій Британії біля торгового центру у місті Солсбері від взаємодії з невідомою небезпечною речовиною постраждали колишній співробітник ГРУ С.Скрипаль і його дочка Юлія. Вони наразі в комі. За даними британського слідства, постраждалі були отруєні нервовопаралітичною речовиною "Новачок", розробленою в Росії.

Провину за отруєння британський прем'єр Тереза Мей поклала на Росію і оголосила про заходи, які у зв'язку з цим буде вжито проти РФ.

Зокрема, Т.Мей оголосила, що Лондон вирішив вислати 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Солсбері екс-офіцера ГРУ С.Скрипаля і його дочки.

Крім того, Велика Британія заморозить російські державні активи в разі, якщо буде доведено їх використання проти безпеки Сполученого Королівства, додала Т.Мей. Також вона заявила, що проти Росії може бути вжито "низку таємних заходів".

Т.Мей заявила, що в рамках відповідних заходів проти Росії у зв'язку з "справою Скрипаля" Лондон відкликає своє запрошення С.Лаврову відвідати країну з візитом, яке було передано після візиту до Москви глави Форін-офісу Бориса Джонсона.

Т.Мей заявила про посилення перевірок російських громадян і приватних літаків на кордонах королівства. "У відповідь на інцидент зі Скрипалем Велика Британія посилить митні перевірки і контроль приватних літаків", – сказала вона, виступаючи перед британськими парламентаріями.

Росія всі звинувачення у зв'язку зі справою Скрипаля заперечує.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА