13:10 05.03.2018

Омбудсмен закликає генпрокурора провести розслідування правопорушень з боку правоохоронців під час штурму наметового містечка біля ВР

3 хв читати
Омбудсмен закликає генпрокурора провести розслідування правопорушень з боку правоохоронців під час штурму наметового містечка біля ВР

Уповноважений Верховної Ради з прав людини (омбудсмен) вбачає низку грубих порушень з боку правоохоронців під час ліквідації наметового містечка протестувальників під будівлею українського парламенту 3 березня і закликає генерального прокурора України провести швидке і ефективне розслідування відповідних подій.

"Інформація, отримана в результаті моніторингу уповноваженого з прав людини та з відкритих джерел, свідчить про наявність обґрунтованих підстав стверджувати, що в діях правоохоронців є низка грубих порушень прав людини, гарантованих Конституцією України... Закликаємо генерального прокурора України забезпечити проведення швидкого та ефективного розслідування подій, що сталися 3 березня... передбачивши періодичну публічну звітність про результати такого розслідування", - повідомляється на сторінці омбудсмена в соцмережі Facebook в понеділок.

Серед порушених правоохоронцями прав людини в повідомленні наголошується порушення права на мирні збори, оскільки постанова слідчого судді Печерського райсуду Києва від 2 березня про проведення огляду в наметовому містечку, не передбачала припинення зборів, що тривалий були мирними. "Відповідно до стандартів дії правоохоронці повинні бути спрямовані на локалізацію порушника громадського порядку, а не мирного зібрання загалом", - зазначає омбудсмен.

Крім того, було порушено право на свободу слова, оскільки не менше трьох журналістів заявили про перешкоджання їхній діяльності та отримання тілесних ушкоджень з боку правоохоронців.

Порушені були право не зазнавати нелюдського поводження - мінімум 19 осіб мали серйозні травми голови і були госпіталізовані з черепно-мозковими травмами, - такого, що принижує людську гідність, поводження, а також право на особисту свободу, оскільки безліч людей були безпідставно затримані на тривалий час.

Обмудсмен звертається до Верховної Ради із закликом якомога швидше розглянути законопроекти, що стосуються удосконалення законодавства в частині ідентифікації поліцейських і військовослужбовців Національної гвардії України, і закликає Кабінет Міністрів вжити нормативно-правові акти про дії правоохоронців та інших служб для забезпечення охорони громадського порядку під час проведення масових заходів.

До звернення долучилися правозахисні організації: Центр громадянських свобод, Центр інформації про права людини, Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Правозахисна ініціатива.

Як повідомлялося, 3 березня поліція очистила наметове містечко під Верховною Радою від протестувальників. Правоохоронці стверджують, що вилучили під час проведення слідчих дій в наметовому містечку предмети, схожі на гранати, а саме: 9 гранат РГД-5, "коктейлі Молотова".

Після зачистки наметового містечка по медичну допомогу звернулося 13 учасників акції і 7 співробітників поліції, повідомив начальник Головного управління Національної поліції в м.Києві Андрій Крищенко.

У відділення поліції були доставлені більше сотні людей, які, за інформацією силовиків, чинили їм опір.

Правоохоронці Шевченківського і Печерського райвідділів відпустили всіх 112 активістів, повідомив народний депутат Верховної Ради Єгор Соболєв. Він зазначив, що підозру висунули лише одному ветерану добровольчого батальйону "Донбас" Миколі Чудовському (позивний "Чудо").

Прокуратура Києва зареєструвала кримінальне провадження про можливе перевищення службових повноважень поліцейськими під час подій у наметовому містечку біля Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку до країни, яка воює, не буде - Стефанішина

Миколаїв має стати точкою входу інноваційного технологічного виробництва на всеукраїнський ринок - мер міста

Телефонні розмови військовополонених зі своїми рідними виконують важливу функцію з надання об'єктивної інформації росіянам - Шмигаль у відповідь на петицію

У Києві затримали проросійських хакерів, які створили фейкові акаунти керівників українських спецслужб

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА